M3-as felújítás: mutyizást és kartellezést emlegetnek baloldalon

M3-as felújítás: mutyizást és kartellezést emlegetnek baloldalon

A mutyizás drágította volna meg a 3-as metró felújítását a baloldal szerint. A Gyurcsány-pártban kormányközeli üzletemberek alkudozásáról beszélnek, az MSZP-ben kartellt emlegetnek. A közbeszerzési eljárást a BKV érvénytelenné nyilvánította, a beruházás tovább csúszik.

Kőbányán már dolgozik a markoló a 3-as metró vonala mentén. A megállókat a pótlóbuszok miatt bővítik. A föld alatt egyelőre minden változatlan. Felújításnak nyoma sincs és egy ideig nem is lesz. A BKV hétfőn visszavonta a metróvonal felújítására kiírt közbeszerzési eljárást.

A lépés várható volt, Budapest főpolgármestere már november 18-án arról beszélt, hogy túl vastagon fogott a pályázók ceruzája. 170 milliárd forintért vállalták volna a munkát, miközben a fővárosnak 137 milliárd forintja van rá. „A kivitelezési munkák reálisan júniusban kezdődhetnek meg, én nem tudom, ki hogy írja meg, de ha valaki veszi a fáradságot és a megnézni, hogy csak a buszpótláson önhibánkon kívül fél évet veszítettünk, akkor be kell, hogy lássák, hogy nem a főváros kapkod és csapkod az időpontokkal. És ha az ajánlatoknál nem lesznek reálisabbak ezek ajánlatok, akkor tovább fog csúszni a metró” – fogalmazott november közepén Tarlós István.

Az MSZP becslése szerint az ajánlatokat 80 milliárddal túlárazták. Horváth Csaba kartellgyanút emleget, szerinte a pályázók összebeszélhettek egymással. „Kellene egy külső szakértői felülvizsgálat, hogy a főváros jól becsülte-e meg a kivitelezés összértékét, belefér-e a 125 milliárdos eredeti keretbe, vagy módosítani kell a kiíráson. Azt is vizsgálni kellene, hogy mennyire árazta túl a piac néhány szereplője, akik gyanúsan összehangoltan magas árat nyújtottak be ajánlatokat” – jelentette ki az MSZP budapesti önkormányzati képviselője.

Mutyit sejt a háttérben a Demokratikus Koalíció is. „Annak, hogy a BKK most visszavonta a tendert, két oka lehet: Egyrészt vagy a BKK nem jól írta ki a számokat, magyarul nem jó közbeszerzést írt ki, túlzottan alacsonyra becsülhették az értéket, vagy pedig a Fidesz oligarchái, Orbán emberei, haverjai még nem állapodtak meg abban, hogy ki viheti el a munkát, ezért szándékosan irreálisan magas árakat adtak be erre a pályázatra” – nyilatkozta Gy. Németh Erzsébet.

A Jobbik vizsgálatot sürget. „A Fővárosi Közgyűlés következő ülésére előterjesztést nyújtott be a Jobbik egy vizsgálóbizottság felállítására. Ennek az lesz a feladata, hogy megállapítsa, hogy kiknek a felelőssége a 3-as metró csúszása, kiknek a felelőssége az, hogy még mindig nem történt semmi ennek a kritikus metróvonalnak a felújítása során” – közölte Tokody Marcell jobbikos fővárosi képviselő.

A Főpolgármesteri Hivataltól nem nyilatkoztak, a kommunikációs igazgatóság azt javasolta, hogy tekintsük irányadónak Tarlós István november 18-ai sajtótájékoztatóját.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »