Luxusszőnyegek Matolcsyéknak

Luxusszőnyegek Matolcsyéknak

Kétszáznyolcvanezer forintos négyzetméteráron gyártatott szőnyegeket a Magyar Nemzeti Bank által alapított Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) – derül ki a jegybank korábban titkolt, a Kúria döntése nyomán közzétett kimutatásából.

A 24.hu a szőnyegek száma és mérete alapján kiszámolta: mintegy 165 millió forintba kerülhetett a megrendelés. A PADA közölte: a kézi csomózású szőnyegek az alapítvány budai Várban található, Úri utca 21. szám alatti épületébe, a Doktori Iskola szemináriumi termeibe, a konferenciaterembe és az igazgatási funkciókat ellátó helyiségeibe kerülnek.

Czuczi Ernő, az Art-Kelim Kft. nevű békésszentandrási szőnyeggyártó cég ügyvezetője az Indexnek elmondta: csomózott perzsaszőnyegeik a világ minden részén megtalálhatók, a Parlament híres szőnyegeinek számottevő része is az üzemükben készült, azaz „egy reprezentatív, egyedi termékről van szó”. Jelezte: Magyarországon már csak az Art-Kelim üzemében folyik kézi csomózás, és „az itt készült szőnyegek fellelhetők a windsori kastélyban, a Loire menti kastélyokban és a washingtoni Fehér Házban is”. – Szőnyegeink rendkívül sok élő munkát tartalmaznak, mivel az új-zélandi gyapjúfonalat egyedileg, kézzel festjük, a szőnyeg műhelyrajzának motívumait kézzel rajzoljuk, és a szőnyegben minden egyes csomó kézzel van becsomózva. Egy négyzetméter százezer csomós perzsa szőnyeg egy csomózó egy hónapos munkája, azaz a havi bruttó bérköltség is önmagában kiteszi az értékesítési ár nagyobbik részét – fogalmazott Czuczi Ernő.

Az Art-Kelim másik ügyvezetője egyébként Akarné Körmendy Teréz, aki a GKI Gazdaságkutató Zrt. alelnökének, Akar Lászlónak a felesége. Akar a Horn-kormány idején a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára volt. A PADA jelezte: a szőnyegek megrendelésével a magyar kézi szövési kultúra fennmaradását segítenék elő, amit veszélyeztet a szőnyegszövők kiöregedése és a gépi gyártás elterjedése.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »