Lusztráció, te csodás! Kivizsgálni az SZDSZ-esek beszervezési aktáinak eltűnését! Válaszolt a Jobbik

Lusztráció, te csodás! Kivizsgálni az SZDSZ-esek beszervezési aktáinak eltűnését! Válaszolt a Jobbik

A kormányszerveket felülmúló, halált megvető bátorságot tanúsított a Jobbik: válaszolt kérdésekre

A Jobbik vezetésének ma az alábbi három kérdést tettem fel:

  • A lusztrációs javaslatukba miért nem foglalják be azt, hogy ki kell vizsgálni, milyen módon lopták ki az SZDSZ-es figurákra nézve kompromittáló titkosszolgálati anyagokat, és hogy ebben milyen felelősség terheli az MDF-kormányt?
  • Mi az oka, hogy eddig nem késztette lépésre a Jobbikot az a tény, hogy nálunk csak azok a volt politikai foglyok kapnak kompenzációt, akik öt évnél többet ültek. Négy év például nem elég?
  • Nem lenne érdemes javasolni, hogy törvénnyel kellene kényszeríteni az állampolgárokat arra, hogy egy parlamenti vizsgálóbizottság meghallgatásán részt vegyenek?

    A válasz a három kérdésre aznap (!), azaz már ma megérkezett Mirkóczki Ádám és Pál Gábor aláírásával.

    Hírdetés

    1. Éppen a napokban fogjuk beterjeszteni a lusztrációs törvénycsomagunkat, amely reményeink szerint befejezheti a 26 éve megkezdett, de be nem fejezett rendszerváltást. A lengyel mintára elkészített átfogó javaslat egyszerre garantálja bárki számára a teljes hozzáférést, nyilvánosságot úgy az ügynöklisták, mind az állambiztonsági múlt összes szervére és dokumentumaira vonatkozóan. Indítványunk biztosítja továbbá, hogy a kommunista állambiztonság egykori fenntartói a közéletben semmilyen tisztséget ne tölthessenek be. Kormányon pedig megvizsgáltatjuk – amennyire csak lehetséges 26 év távlatából – utólag is, kik és kiknek tüntethették el az állambiztonsági múltat érintő dokumentumait, mert minket is érdekel ez a kérdés. Jelenleg viszont ellenzékből – részben a többi kérdésére is igaz ez a megállapítás – lényegében semmilyen lehetőségünk, eszközünk nincsen arra, hogy érdemi döntéseket hozzunk akár az állambiztonsági múlt megismerése terén. A Fidesz, az MSZP és az SZDSZ közösen hazudta és lopta el az úgynevezett rendszerváltást. Ők azok, akik 27 éven keresztül mindent megtettek, s mivel ezer szálon érintettek, ma is megtesznek azért, hogy csak látszatmegoldások szülessenek, és ténylegesen ne lehessen se szembenézni, se leszámolni az állambiztonsági múlttal.

    2. A Jobbik megteremti a lehetőségét annak, hogy aki jogtalanul sérelmet szenvedett bármelyik diktatúrában, például a kommunista rezsimben, akkor ne csak akkor kapjon kompenzációt, ha 5 évnél többet szenvedett. De ellenzékből ezt a problémát sem tudjuk orvosolni, bár korábban voltak rá kisérleteink.

    3. Erre még az előző ciklusban volt konkrét javaslatunk, több esetben is kezdeményeztük, ám a Fidesz rendre leszavazta. Szankcionálni kell, aki nem jelenik meg egy parlamenti vizsgálóbizottság előtt. Viszont emlékeztetnénk, hogy az  elmúlt 7 évben a Fidesz minden egyes vizsgálóbizottság felállítását megakadályozta, amelyet a Jobbik kezdeményezett. Ma ebben az országban sem a hatóságok, sem a parlament nem vizsgálhatja a kormány ráhatásának köszönhetően a komoly korrupciós ügyeket, hatalommal való visszaéléseket.

  •  

     

    Megosztás:


    Forrás:lovasistvan.hu
    Tovább a cikkre »