Lövöldözés volt Brüsszelben, egy gyanúsított meghalt

Ismeretlen tettesek rálőttek a rendőrökre kedd délután Brüsszelben, miközben a rendfenntartók házkutatást tartottak egy lakásban a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokkal összefüggésben. Az egyik gyanúsítottat agyonlőtték a belga szövetségi ügyészség esti tájékoztatása szerint.

A férfit azután lőtték le, hogy észrevették egy közeli kertben a rendőrség helikopteréről – tájékoztatott a La Libre Belgique című helyi újság.

A tettesek a Le Soir című belga lap legfrissebb értesülései szerint Kalasnyikov típusú gépkarabéllyal támadtak délelőtt a helyszínen lévő rendőrökre, akik közül négyen is könnyebben megsebesültek.

A gyanúsítottak a háztetőkön keresztül elmenekültek, és ketten még szökésben vannak Marc-Jean Ghyssels polgármester szerint.

A belga főváros Forest nevű déli negyedének nagy részét teljesen lezárták a hatóságok, több iskolában meg kellett szakítani a tanítást délelőtt, a lakosokat pedig arra kérték, hogy ne hagyják el az otthonukat. A környék felett rendőrségi helikopterek köröznek.

Az iTélé hírtelevízió arról számolt be, hogy a házkutatást a francia rendőrséggel együttműködve hajtották végre a helyi szervek. Ezt később a belga kormányfő szóvivője és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter is megerősítette.

Több elkövető Brüsszelben

A hét helyszínen elkövetett, százharminc halálos áldozattal járó párizsi merényletek elkövetői közül többen is Brüsszelben éltek korábban. Egyes hírek szerint Salah Abdeslam, a november 13-i terrorcselekmények feltételezett főszervezője állítólag a támadásokat követően is húsz napon át bujkált a városban.

A szökésben lévő Abdeslamot annak ellenére sem sikerült eddig kézre keríteni, hogy a terrortámadásokat követően Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, mi több, azt sem tudni biztosan, hogy még Európában van-e.

A belga kormány mindent megtesz a rendőrök elleni keddi brüsszeli támadás elkövetőinek kézre kerítéséért – jelentette ki Charles Michel belga kormányfő esti sajtótájékoztatóján, miután megbeszélést folytatott Koen Geens igazságügyi miniszterrel és Jan Jambon belügyminiszterrel. A kormányfő hozzátette, hogy minden lehetséges eszközt megmozgatnak az ismeretlen elkövetők elfogása érdekében, és biztosítják a főváros nyugalmát.

Jan Jambon belügyminiszter elmondta, hogy a négy sérült rendőr közül kettő már elhagyhatta a kórházat. A másik kettőt még megfigyelés alatt tartják, elsősorban az elszenvedett sokk, nem pedig a bevetés során szerzett sérülések súlyossága miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »