Lovas István: Mexikó: amerikai sörgyár, takarodj!

Több ezer mexikói gazdálkodó gyülekezett tüntetésre Mexicali határvárosban, hogy kiűzzenek egy nagy amerikai sörgyárost, Donald Trump elnök segítségét is kérve.

Néhány nappal korábban, írja a The Wall Street Journal, a globális amerikai lap helyszíni tudósításában a mexikói-amerikai határról, a farmerek Baja California mexikói szövetségi állam kormányzójának irodája előtti parkolót állták el traktorokkal, aratógépekkel és más mezőgazdasági gépekkel.

Molinót feszítettek ki arra kérve Trump elnököt, hogy állítsa le annak a sörgyártó üzemnek az építését, amelynek a tulajdonosa az Egyesült Államok harmadik legnagyobb sörfőzdéje, a Constellation Brands. Ez a cég állítja elő a Coronát, Mexikó legnépszerűbb sörét.

Trumpot azért kérték fel erre, mert tapasztalták, hogy már sikerrel leállította a Carrier Corporation és a Ford Motor Corporation azon tervét, miszerint új gyártó üzemeket hozzon létre Mexikóban.

A Constellation 1,4 milliárd dollárba kerülő sörgyár építésébe kezdett Mexicaliban, amely 120 kilométerre délre fekszik a kaliforniai San Diego városától. A cég szerint ez 750 embernek ad munkát és lényeges szerepet fog játszani az Egyesült Államok nyugati partjának sörellátásában. A Mexicaliban főzendő sörfajták közül egyetlen üveget nem szánnak a mexikói piacra.

A farmerek attól tartanak, hogy az üzem túlságosan sok vizet fog felhasználni, ami erősen megterheli a víztároló rétegek vízállományát.

Az elöregedő öntözési infrastruktúra és a természetesen alacsony földalatti vízszint miatt a gazdák már így is több ezer hektár területű földet vontak ki a termelés alól.

Hírdetés

Egy gazdálkodó elmondta, hogy már évek óta nem tudtak két termést ültetni és most odahívnak egy sörgyárat, amely tonnányi vizet fog fogyasztani.

Az elmúlt két évtizedben, írja a lap, Mexikó átalakította gazdaságát export-orientáltra. Miközben több százezer munkás főként a nagyobb városokban és a határ mentén létrehozott úgynevezett „maquiladorákban” dolgozva hasznot húzott a magasabb bérekből, a mezőgazdasági szektor a befektetés hiánya és az Egyesült Államokban működő, technológiailag fejlettebb farmok jelentette megnövekedett verseny miatt kárt szenvedett.

A mexikói kereskedelmi kamara egyik képviselője, Nancy Sánchez felháborodva jelentette ki, hogy míg Baja California tartományi kormányzata egyetlen pesót nem fordított az állam öntözési rendszerének javítására, most 500 millió pesót (26 millió dollár) rohan elkölteni a Constellation Brands számára felhasználható vízszolgáltatásra.

A tüntetések ellenére a Constellation Brands kijelentette, tovább folytatja az építkezést és hogy elég víz van mindenki számára. Hozzátették, amikor néhány éven belül elérik a teljes gyártási kapacitást „csak” 7 millió köbméter vizet fognak használni évente, ami a völgy vízellátásnak egy százalékát sem éri el.

Gerardo Felix mexikói vízmérnök nem ért ezzel egyet. Kijelentette, ha a Constellation Brands üzemelni fog, 25-30 éven belül vége lesz a földalatti vízkészletnek.

www.magyaridok.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »