Lovas István: Elhallgatott hírek 94. / Nemzetközi sajtószemle

Marion Maréchal Le Pen: “Ha az iszlamizmust nem öljük meg, az öl meg bennünket”

UNSER MITTELEUROPA

„Ha az iszlamizmust nem öljük meg, az fog bennünket megölni. Ha most nem reagálunk, akkor a szörnyűségnek e jelenetei mindennapi életünkhöz fognak tartozni. Hozzászokunk ezen borzalmakhoz és ennek a szokásnak áldozzuk fel szabadságunkat”, idézi a térségünkkel foglalkozó német nyelvű portál Marion Maréchal Le Pent, a francia Nemzeti Front politikusát. Hozzátette, a Nicolas Sarkozy által létrehozott, az Iszlám Szervezetek Franciaországi Uniója olyan szervezet, amelyet több országban, így Egyiptomban, terrorszervezetnek nyilvánítottak. Követelte, hogy tiltsák be éppen úgy, mint e szervezet projektjeinek Katar vagy Szaúd-Arábia által történő finanszírozását.

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Az Egyesült Államok szeptemberig lezárta légterét a Turkish Airlines valamennyi gépe előtt. Ez 1068 járatot érint. Indokként a légügyi hatóság a törökországi terrortámadást és államcsínykísérletet nevezte meg, jelenti a német gazdasági-politikai hírportál.

THE ECONOMIST

„A puccs után Törökország Amerika ellen fordul” főcímmel és „Összeesküvés elméletek Törökországban” címmel a globális terjesztésű brit hetilap arról számol be isztambuli riportjában, hogy nem csak a török média, de még  kormányzati  tisztségviselők is azzal vádolják az USA-t, hogy részese volt az államcsínykísérletnek.

SPUTNIK

Hadat üzent a WikiLeaks a török kormánynak: tegnap a leleplező portál azzal fenyegette meg Ankarát, hogy több mint százezer olyan dokumentumot tesz nyilvánosan hozzáférhetővé, amelyek lemeztelenítik a török vezetést, jelenti az orosz hírügynökség német nyelvű portálja.

POLITICO

A franciák kétharmada nem bízik a szocialista kormány azon képességében, hogy harcolni tud a terror ellen, közli az amerikai portál európai kiadása a hétfőn közzétett közvéleménykutatási eredményeket.

Hírdetés

JUNGE FREIHEIT

Baden-Württemberg tartomány közigazgatási bírósága megtiltotta, hogy egy szíriai menedékkérőt Magyarországra küldjenek, mert ott embertelen körülmények várnak rá. A magyar börtönök mind építészeti, mind egészségügyi szempontból igen rosszak. Ez azt jelenti, olvasható a német portál cikkében,  hogy Németország nem hivatkozhat a dublini egyezményre.  A menedékkérő 2014-ben érkezett Németországba Magyarországról.

THE WALL STREET JOURNAL

Számos kérdés merül fel a republikánusok clevelandi konvencióján, de a legfontosabb ez: „Vajon Donald Trump bérli a Republikánus Pártot vagy átvette annak tulajdonát? A válasz nem csak azt fogja meghatározni, hogy a republikánusok miként távoznak e héten a clevelandi találkozójukról, de azt is, hogy pártjuk alapvető, hosszú távú azonosságváltozás közepében találják-e magukat”, írja az amerikai világlap.

FORWARD

Zsidó republikánusok válság üzemmódba csúsztak a Trump konvencióra” címmel az Egyesült Államok zsidóságának vezető hírportálja arról ad számot, hogy a zsidó adakozóktól a republikánus jelöltre adott támogatások történelmileg páratlan alacsony szinten vannak, és „egyre több ismert zsidó republikánus tervezi a clevelandi konvenció bojkottálását, mert inkább otthon marad, mintsem jelen legyen, ahogyan Trumpot a párt jelöltjeként koronázzák meg”.

HAARETZ

Az izraeli légvédelem háromszor sikertelenül próbált meg lelőni az izraeli légtérbe Szíriából négy kilométer mélységbe behatolt robotgépet, jelenti az angol nyelvű izraeli lap. Először két Patriot rakétát lőttek ki rá, majd pedig egy vadászgépből levegő-levegő rakétát. Az incidens az ország északi részében, a Golán fennsík északi részében történt. A hadsereg a robotgépet nem tudta azonosítani, de feltételezik, hogy orosz.

RFE/RL

Slavoj Zizek világhírű szlovén filozófus interjút adott a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió számára, amelyben azt mondta, a demokratikus kapitalizmus válságban van. Zizeket egyesek „a Nyugat legveszélyesebb filozófusának” nevezték. Nemrégiben könyvet írt a migránsválságról és Európa mai egzisztenciális dilemmáiról „A kettős zsarolás: menekültek, terror és egyéb bajok a szomszédokkal” címmel. A baloldali filozófus kifejtette, a baloldal óriási hibája, hogy képtelen alternatívát kínálni. Ugyanakkor a világ feltartóztathatatlanul halad „a kapitalizmus ázsiai értékekkel” modell felé.

WIENER ZEITUNG

Osztrák politikusok pártoktól függetlenül elhatárolódtak a hétvégi bécsi, Erdogan melletti tüntetésektől. Alexander Van der Bellen elnök volt, aki a legélénkebben tiltakozott. A mintegy négyezer tüntető szétrombolt egy kurd vendéglőt is.

THE WASHINGTON POST

„Valaki ellopta a Pokémonomat: a Pokémon Go játékos a brit rendőrséget hívta, hogy eltűnt a játékfigura”, mármint a mobiljáról, jelenti az amerikai főváros lapja az új őrületről.

www.lovasistvan.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »