Lovas István: Elhallgatott hírek 90. / Nemzetközi sajtószemle

“Tehetségtelen néger” – dalolta Obamáról a dán Néppárt ifi tagozata.

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Basar al-Asszad szíriai elnök visszavárja az országából menekülteket. Az SBS Australia  közszolgálati tévének adott exkluzív interjújában elmondta,  ezt az akadályozza, hogy „a harcok vége nem látható, mert a Nyugat és öbölbeli /Perzsa-öböl/ partnerei szövetkeznek a zsoldosokkal és az iszlamistákkal.” A német gazdasági-politikai portál hozzáteszi: „Elképesztő, hogy az EU nem csap le Asszad ajánlatára: Szíriában egy tartós béke minden menekült számára az emberségesség legerősebb jele lenne”.

*             *             *

A portál tudomására jutott, hogy az olasz hírszerzés, az AISE vezetője Damaszkuszban találkozott Asszad szíriai vezetővel. „Olaszország láthatóan azt szeretné, hogy véget vessenek az EU Szíria elleni szankcióinak, mivel akkor a háború kilátásai javulnának”.

*             *             *

Cameron brit miniszterelnök bejelentette, nem lesz újabb szavazás a Brexitről.  Ezzel elutasította azt a petíciót, amely újabb népszavazást követel. (Amúgy is, mint most már a fősodratú hazugsággyárban hirdetik: a népszavazás az ördögtől való.)

*             *             *

Obama amerikai elnök kijelentette, a Brexit-szavazáson olyan nagyarányú volt a részvétel, hogy Nagy-Britanniának ki kell lépnie az EU-ból.

RUSSIA TODAY

Rodrigo Duterte, a hivatalába a napokban beiktatott Fülöp-szigeteki elnök az USA-t azzal vádolta,  hogy „a Közel-Keletre importálja a terrort beavatkozásaival”, Irakra, Líbiára és Szíriára hivatkozva példákként. A 100 milliós, 80 százalékban katolikus népességű ország 71 éves elnöke az Eid’l Fit’r szent iszlám ünnepnapon beszélt Davao városban (ahol 22 éven át volt polgármester, és ahol 1400 bűnözőt öletett meg), elmondva, hogy hamis a narratíva, mely szerint a Közel-Kelet a terrorizmus gyökere. „Nem igaz, hogy a Közel-Kelet terrorizmust exportál Amerikába; Amerika importált terrorizmust a Közel-Keletre”, mondta. Majd azt is kijelentette: „Nézzük, mi történik ma Irakban. Nézzük, mi történt Líbiában. Nézzük, mi történt Szíriában. Még gyerekeket is leöntik benzinnel.”

*             *             *

Az ukrán kormány 2017. december 31-ig meghosszabbította az orosz import elleni szankciókat. Az embargó augusztus 5-én járt volna le. A két ország közötti kereskedelem ez év első negyedében további 42 %-kal csökkent.

*             *             *

Egy 10 éves palesztin kislányt mutat be a portál videóval együtt, amint kifogástalan angolsággal mondja el, barátja halála óta miként örökíti meg az izraeli hadsereg embertelen fellépéseit.

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

A német liberálisok vezére „magától értetődőnek” tartja, hogy megfigyeljék az Alternatíva Németországért párt politikusait, írja a vezető német lap. Christian Lindner, az FDP elnöke ma a Bild nevű német bulvárlapnak azt nyilatkozta, hogy az AfD „egyértelműen alkotmányellenes párt”, mert „szembe helyezkedik alkotmányunk értékeivel”.

HUFFINGTON POST

Igen súlyosan elítéli a népszerű amerikai hírportál, hogy a New York Post napilap a dallasi rendőröldöklés után rendkívül felelőtlenül „Polgárháború” szalagcímmel látta el címoldalát.

EURACTIV

A felháborodás hullámát keltette, hogy José Manuel Barroso tanácsadói szerepet vállalt a Goldman Sachs amerikai beruházási banknál. A volt uniós bizottsági elnök és volt portugál miniszterelnök lépését Matthias Fekl francia külkereskedelmi miniszter így jellemezte twitter-üzenetében: „Nem szolgálni a polgárokat, szolgálni a Goldman Sachst”.

RUSSIA TODAY

Hírdetés

A dán Néppárt ifjúsági szervezete (Dansk Folkepartis Ungdom – DFU) egy dallal köszöntötte Obamát, amelyben „tehetségtelen négernek” nevezik. A párt humorosnak jellemezte a dalt, majd bocsánatot kért. A koppenhágai amerikai nagykövetség szóvivője közölte, elfogadják a párt ifjúsági tagozatának bocsánatkérését.

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Matteo Renzi olasz miniszterelnök népfelkeléstől tart, ha a betétesek elvesztik pénzüket, írja a német gazdasági-politikai portál megjegyezve, hogy „a globális pénzügyi rendszer tartósan összeegyeztethetetlen egy szabad, demokratikus alaprenddel. A pénzügyi válság tehát rendszerválság is. Ez nem utolsósorban vonatkozik az EU-ra, nyilatkozta a portálnak Ernst Wolff, az „IMF világhatalom” című (magyarul természetesen nem kiadott)  könyv szerzője.

*             *             *

 „Olaszország állami csődjét feltétlenül meg kell akadályozni” címmel az olvasható, hogy az „az olasz bankszektorban a helyzet válságos. Megvan az esély arra, Olaszországot csődbe vigye. Ezért azonnal tárgyalni kell a kisbefektetők és az adófizetők megvédéséért. Az olaszországi összeomlás következményei az egész euróövezetre beláthatatlanok”.

*             *             *

Több ezer lengyel tódult az utcára Varsóban szombaton, hogy az ott tartott Nato-csúcs ellen tüntessen. A demonstrálók számát 15 ezerre becsülik.

*             *             *

Pénteken több százan tüntettek az athéni amerikai nagykövetség előtt a NATO ellen. Athanasziosz Pafilisz európai parlamenti képviselő a tüntetőknek tartott beszédében azt mondta, hogy a NATO a varsói csúcson új háborút készít elő és ebben az EU bűnrészes.

 

THE NEW YORK TIMES

A vezető amerikai lap a NATO-csúcsról azt írja, repedések észlelhetők a szervezeten belül Oroszországot illetően. A németek, a franciák és az olaszok már eltérnek attól a keményvonaltól, amelyet a NATO két évvel ezelőtt kezdett követni a Krím-félsziget „elfoglalása” (értsd: népszavazás) után. R. Nicholas Burns, a NATO volt USA nagykövete „megdöbbenését” fejezte ki a lapnak a NATO európai vezetésében jelentkező törésvonalak miatt. Azt mondta, hogy „Putyin teszteli ezeket az országokat, és egyeseket közülük megoszt”.

*             *             *

demonstranten-auf-einem

Az antifasiszták és szélsőbalosok szombati, berlini tüntetését az elmúlt öt év legerőszakosabb demonstrációjának nevezte a rendőrség. Illegális épületlefoglalók randalíroztak, gyújtogattak. 1800 rendőrt kellett kivezényelni megfékezésükre. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint 123 rendőr sérült meg.

SPUTNIK

A NATO aggódik, hogy szétesik az Oroszország elleni, állítólagos egységes frontja többek között azért, mert a NATO-tag Görögország egyre fokozza együttműködést az energia, a turizmus és a védelem terén Oroszországgal. Az erről szóló cikk megjegyzi, hogy a NATO által a falra festett orosz fenyegetés fikció. Így például Moszkva nem hogy nem vesz részt az ukrán polgárháborúban, hanem annak megoldásában érdekelt. Az egyre jobban kibontakozó orosz-görög együttműködést a két országnak a közös valláson is alapuló hagyományos kapcsolatai is segítik. A NATO-t különösen idegesíti, hogy Moszkva és Athén közös projekten dolgozik, amelynek eredményeként Kalasnyikov fegyvereket gyártanának Görögországban. 

*             *             *

A Nyugat korábban hőn szeretett egykori szovjet pártfőtitkára, Gorbacsov a NATO-csúcs kapcsán ezt mondta egy rádióinterjúban: „Valamennyi politikai, gazdasági, diplomáciai és kulturális erőinek össze kell fognia a világbéke érdekében. Mert a következő háború az utolsó háború lesz”.  Gorbacsov korábban azt mondta, hogy az, amit Varsóban a NATO-csúcson elhatároztak, azt az Oroszországgal való „forró háború előkészületének” kell tekinteni.

PROJECT NOVA EUROPA

A dél-afrikai hírportál arról számol be,  hogy Ghána állampolgárságot és hazát nyújt minden fajilag feketének. Ez, írja, az egyik legjobb útja lehet a faji világbékének. A sajtó hallgat erről, de ennek ellenére már 3 ezer amerikai fekete települt át Ghánába. A törvény hasonlatos az Izraelben gyakorolt faji alapú állampolgárságot adó törvényhez. A nyugati média pontosan ezért nem szereti említeni e két ország ilyen fajta törvényét, írja a portál.

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

Nikolaus Bachler, a bajor állami operaház intendánsa, a bécsi Burgtheater korábbi vezetője élesen bírálta hazáját, amiért ott megismétlik az elnökválasztást olvasható a balliberális müncheni szerkesztésű lap „Mint a nácik első éveiben” című cikkében. A náciknál is „jogi eszközökkel nyilvánították érvénytelennek a választásokat, járatták le a politikai ellenfeleket…” A 65 éves Bachler azt mondja, hazája hasonló úton jár, mint Magyarország, ahol már jelentősen korlátozzák a színházat és a kultúrát.

DIE PRESSE

Pénteken járt le Heinz Fischer hivatali ideje. Őt a vezető osztrák lap „morális tekintélynek” nevezi. Az osztrák Der Standard 2012. május 26-án ezzel a címmel írt cikket róla: „Fischer nem engedi előírni magának, hogy találkozzon a dalai lámával – a szövetségi elnök nem akarja megbolygatni Ausztria ’egy Kína’ politikáját – Az ellenzék ’kínos és arcátlan’ magatartás lát.”

KURIER

Az osztrák bulvárlap pénteki jelentése szerint aznap este szupertitkos találkozóra került sor Christian Kern osztrák kancellár és Heinz-Chrstian Strache, a Szabadság Párt elnöke között. (Az osztrák sajtó a találkozóról azóta nem tudott meg semmit.)

THE GUARDIAN

Minden emberi képzeltet felülmúl az a légszennyeződés, amit az ócska autók tömkelege okoz Nairobiban, Kenya fővárosában, tudósít a helyszínről a brit lap.

www.lovasistvan.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »