Lovas István: Elhallgatott hírek 75. / Nemzetközi sajtószemle

Elhallgatott hírek” néven sorozatot indítottam azért, hogy a hazai média hallgatását vagy várható hallgatását egyes témákban áttörjem.

THE GUARDIAN

„Bilderberg: még mindig hatalmas, de talán egy kissé aggodalmasabb az idén” címen a brit napilap a Drezdában holnap kezdődő Bilderberg-konferenciáról írt cikke így kezdődik: „Miniszterelnökök, pénzügyminiszterek, vezető vállalkozók tartoznak az idei befolyásos Bilderberg-konferencia résztvevői közé…” A résztvevők listáját tegnap tették közzé. Jelen lesz két miniszterelnök, négy pénzügyminiszter, az IMF elnöke és az Európai Bizottság alelnöke. (A listából látható, hogy egy házaspár is jelen lesz: Ann Applebaum, a Washington Post cikkírója, a Transitions Forum igazgatója, stb., valamint férje, Radoslaw Sikorski volt lengyel külügyminiszter.)  Már katonatisztek és biztonságiak jelentek meg a Hotel Taschenbergpalaisnál, „hogy az érkező politikusokhoz a három napos konferencia alatt a sajtó ne férhessen hozzá”.  A cikk kifogásolja, hogy a résztvevők hallgatnak arról, ami ott történik, beleértve a pénzügyminisztereket, akik nem mondják el országaik parlamentjének, miről volt szó a találkozón. A konferencia örök résztvevőjére, Kissingerre térve ezzel a mondattal tér a Guardian: „Ha már az ördögnél tartunk: a 93 éves volt amerikai külügyminiszter…bölcsességeit ott brekegi majd azon csonttrónról, amelyet magával visz mindenhová, ahová megy. Látható, hogy ezt a rossz embert nem lehet leszorítva tartani… Henry nyilván mindent bevet, hogy lelkiismeretét felpakolja egy Pentagon robotrepülőre, hogy azután könnyebben ingázhasson geopolitikai csúcstalálkozók között, és alkalmanként bombát dobhasson egy-egy falúra, már csak a régi idők kedvéért.” További mondat: „…az idei Bilderberg így néz ki: a pénzügyi, ipari és csúcs-technológiai transzatlanti elit”. Számos témáról beszélnek, mint az energia geopolitikai árairól, Oroszországról, Kínáról és a Brexitről. Eltérően azonban az elmúlt évtizedektől, most érezhető az aggodalom.

INTERNATIONAL BUSINESS TIMES

A nemzetközi üzleti világgal foglalkozó portálon megjelent,  ugyanezen témával foglalkozó cikk így kezdődik: „Június 9-én, csütörtökön (találkoznak) a világ legbefolyásosabb személyiségei…” (E portálon hétfőn a találkozóról megjelent cikkében az a mondat is olvasható, hogy „A Bilderbergnek – akár a Goldman Sachsnak – az a gondolat, hogy bárki is a globalizáció ellen lép fel, szörnyű”.) A Bilderberg hivatalos honlapja szerint „a résztvevők elősegítik az Európa és Észak-Amerika közötti párbeszédet”. Az óriásvállalatok képviselői között ott lesznek a Deutsche Bank, az Airbus, a Royal Dutch Shell emberei is. Ott lesz a holland király,  Phillip Breedlove volt NATO főparancsnok és José Barroso volt európai bizottsági elnök is. A beszámoló utolsó mondatában kifogásolja a Bilderberg-szervezet antidemokratikus jellegét és titkolódzását.

SPUTNIK

Európának több millió migránst kell vonzania az elkövetkező két évtizedben, hogy segítse a térség gazdaságát, jelentette ki tegnap egy sajtókonferencián Dimitrisz Avramopulosz, az EU migrációért, belügyekért és állampolgárságért, idézi őt az orosz hírügynökség angol nyelvű portálja.

DIE WELT

Az európaiak egyértelműen elutasítják a menekültpolitikát” címmel a német lap egy európai felmérés most közzétett eredményeit ismerteti. E szerint az unió menekültpolitikáját Európa-szerte negatívan ítélik meg. A görögök 94 %-a „nemmel” felelt arra a kérdésre, hogy elégedett-e azzal, ahogyan az EU kezeli a menekültválságot. Magyarországon az elégedetlenek aránya 72 %. Svédországban ez az arány 88 %.  Németországban 67 százalék elégedetlen.

EUOBSERVER

Hírdetés

„Migrációs politikánk mára EU-s fősodratú, mondta a cseh miniszter” címmel az uniós ügyekre szakosodott portál arról ír, hogy Tomas Prouza cseh Európa-ügyi miniszter a portálnak úgy nyilatkozott, a négy visegrádi országnak igaza volt a migrációs válságot és az azzal kapcsolatos állásfoglalásaikat illetően.

ANTIMEDIA

Nagy csendben az amerikai kongresszus elé terjesztettek egy törvénytervezetet, amely ténylegesen egy orwelli „igazságminsztériumot” hozna létre. Ennek a neve „A külföldi propaganda és dezinformáció elleni 2016-os törvény” és még tovább korlátozza majd a sajtószabadságot és nehezíti meg a pontos információhoz jutást. Az Adam Kinzinger és Ted Lieu kongresszusi képviselők által beterjesztett törvény „egy bürokratikus megkötések nélküli teljes kormányzati megközelítést” akar „a külföldi dezinformáció és manipuláció” ellen, amely fenyegeti a biztonságot és stabilitást. „Ahogyan Oroszország folytatja a dezinformáció és hamis narratívák terjesztését, ezzel aláássa az Egyesült Államokat és érdekeit Ukrajnában és máshol, miközben ezen országokban további instabilitáshoz vezet”, fejtették ki az előterjesztők. Ha a törvényt elfogadják, írja a médiával foglalkozó hírportál, akkor gátlástalanul önti el az Amerika-barát  propaganda a kábeltévéket, az online médiát és fősodratú médiumokat, ha a kormány azt szükségesnek ítéli. Lieu kifejtette, a külföldi dezinformációs kampányok nem csak Nyugat-ellenes érzelmeket terjesztenek, de az embereket manipulálják, hogy az előttük kibontakozó tényeket máshogyan értékeljék, aláássák a demokráciát az az amerikai érdekeket. „Más szóval: a világot kevésbé teszik biztonságossá”. Rob Portman szenátor pedig kifejezetten a Russia Today szerepét kárhoztatta.

*             *             *

Az emberek nyelvén” beszélő Hillary Clinton úgy szónokolt az egyenlőtlenségről, hogy egy olyan Armani kosztümkabát volt rajta, amelynek ára egy autónál több: 12495 dollárba kerül.

RUSSIA TODAY

A Pentagon a költségvetésre, a határidőkre és a nemzetbiztonságra hivatkozott annak igazolására, hogy orosz rakétameghajtókat használ annak ellenére, hogy John McCain, az amerikai szenátus hadügyi bizottságának republikánus elnöke már régóta – „személyes bosszúból” – erőlteti ezek mellőzését azóta, hogy 2011-ben az USA beszüntette űringa programját.

FOREIGN AFFAIRS

A NATO tagországok készen állnak egymás megvédésre, csakhogy más kérdés, miként juttassák át katonáikat és hadfelszerelésüket az országhatárokon, írja az Egyesült Államok vezető külpolitikai folyóirata. Egyes NATO tagországokban a hidak és vasutak egyszerűen alkalmatlanok nagyobb csapatmozgások végrehajtására. De még inkább frusztrálók a parancsnokoknak a határon átkeléshez szükséges engedélyek nehézkes beszerzése. A védelmi minisztériumok ugyanis nem felelősek a határokért. Egyes tagországokban a NATO-katonák határátlépésének engedélyezéséért a parlamentet is  össze kell hívni.

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Egy török jogászszövetség készít elő vádakat tizenegy török származású német parlamenti képviselő ellen, akik az örmény népirtás ügyében igennel szavaztak. Ha elítélik őket, Törökországban letartóztatás vár rájuk. A német külügyminisztérium bekérette a török ügyvivőt, jelenti a német gazdasági-politikai portál.

www.lovasistvan.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »