Lovas István: Elhallgatott hírek 234. / Nemzetközi sajtószemle

Svéd szenátor magasztalja Orbán politikáját svéd portálon

FRIA TIDER

Erik Almqvist volt svéd szenátor ódákat zeng Magyarországról megjelent hosszú cikkében, amely a Magyarország régi nemzet – modern nemzetépítés címet kapta.

Az elismerő, nagy terjedelmű írás így fejeződik be: a jövőt nem ismerhetjük. De az biztos, hogy Orbán Viktor nemzetépítése olyan mély és pozitív nyomot  hagy, amelynek hatása évtizedekig még érezhető lesz és remélhető, hogy ez  Nyugat-Európa és talán Észak-Európa országait is lelkesíteni fogja.

Most pedig a hitetlenkedőknek magyarázat:  Almqvist szenátor dicséretének természetesen nem egy fősodratú, hanem a radikális jobboldali svéd Fria Tider adott teret. /És így a balliberálisoktól rettegő Gazsó-féle MTI nem is meri megemlíteni./

Volt moszkvai brit nagykövet: „Meglepő, hogy Oroszországot nem vádolják a rossz idő miatt”

RUSSIA TODAY

Sir Tony Brenton volt moszkvai brit nagykövet az Oxford Union vitanapján elmondta, a média Oroszországot rendszeresen gonosz, revansista, lopakodó, manipuláló fenyegetésnek festi le.  Ezt mondta egyebek között: „Ma némileg meglepődtem, mert nem láttam olyan sztorit, amely az oroszokat okolná az itteni rossz időjárás miatt és azt Borisz viharnak nevezte volna… Ez az újságírás veszélyes, mert sokkal nehezebbé teszi a nyugati politikusok dolgát, hogy értelmesen tárgyaljanak orosz politikusokkal.”

/Brenton nem említette külön a 444-et, az Indexet, a HVG-t és “hasonszőreit”./

A szaúdi sejkség két milliárd dolláros blöffje?

DIE WELT

Ezzel a címmel indítja cikkét a német lap, amely azt a szenzációs hírt közli, hogy Szaúd-Arábia jövőre állami kézben lévő olajtársaságát, az Aramco-t be akarja vezetni a tőzsdére, amelyet olyan amerikai cégek uralnak, mint az Apple, a Google és a Microsoft és további 7 amerikai cég, amely vezeti a világ börzéin bejegyzett legnagyobb vállalatok listáját.

Rijad 2018-ban az Aramco öt százalékával akar belépni a tőzsdére a JP Morgan Chase, a Morgan Stanley és a HSBC segítségével.  Ez lenne a világ legnagyobb tőzsdei megjelenése.

Az Aramco a részvényeiért 100 milliárd dollárt szedne be. Ez lenne a legnagyobb értékű tőzsdemegjelenés azóta,  hogy a kínai Alibaba nevű kereskedelmi óriás 25 milliárd dolláros értékben indult el a börzén.

A „blöff” arra utal, hogy senki nem tudja, mennyit is ér valójában az Aramco. Sokan nem  hisznek a szaúdi királyság értékelésének, mely szerint 800 milliárdot ér, mert az értékelés az olajtartalékon alapul. A skót Wood Mackenzie tanácsadó cég ennek a felére értékeli.  Az orosz Rosznyeft értékét az Aramco négyszeresére becsülik.

De az is bizonytalan, hogy a jövőben mennyi szükség lesz olajra, miután egyre szigorúbbá válnak a káros anyag kibocsájtásra vonatkozó előírások.

A Daimler Moszkva mellett létesít összeszerelő üzemet

RUSSIA TODAY

A német Daimler autógyár 250 millió dollárt fektet be abba, hogy összeszerelő üzemet hozzon létre Moszkva térségében, ahol mintegy ezer ember fog dolgozni.  Az üzem építését az újonnan alapított Mercedes-Benz Manufacturing RUS (MBMR) vitelezi ki.

A gyártás 2019-ben indul.

Hírdetés

Trump lehúzta a fősodratú média „Obamamániás” hitelességét vécébe dobó CNN-t és NYT-t

BLABBER.BUZZ

Miután tegnap este az a médiatörténelemben páratlan esemény okozott hatalmas botrányt, hogy Sean Spicer fehér házi sajtótájékoztatójára nem engedték be a CNN, a Politico, a Buzzfeed és a Los Angeles Times tudósítóját, de oda beléphetett több amerikai tévéállomás és a Washington Times, valamint más lapok újságírói, megjelentek alternatív hangok is, amelyek helyeselték, ami történt.

Így a portál egy „Professor Jacobson” néven emlegetett twitterszámla tulajdonos üzenetét idézi,  mely szerint „Csak ütlek és nézték, ahogyan szakmájuk hitelességét Obamamániájukkal  és elfogultságukkal a vécébe lökjék, Trump pedig azt lehúzta”.

Az alapjaiban rázkódó CNN-en Brian Stelter reagált azzal a javaslattal,  hogy most már a CNN és a New York Times is MINDEN elnök iránt mutasson semlegességet.

Aki a történtekről el akarja olvasni a NYT erről tegnap este írt cikkét, itt teheti:

https://www.nytimes.com/2017/02/24/us/politics/white-house-sean-spicer-briefing.html?emc=edit_na_20170224&nl=breaking-news&nlid=47356534&ref=headline

A két vezető + 1 etnikai USA-lap egyszerre talpal bele Gorkába

THE NEW YORK TIMES

THE WASHINGTON POST

FORWARD

Teljes véletlenséggel az USA két vezető lapja szinkronban, nagy terjedelemben nácizza szét Gorka Sebestyént, Trump elnök tanácsadóját. Vele egyidőben az amerikai zsidóság vezető lapja is, amelynek mondanivalója, azaz a támadás iránya ugyanaz, mint a testvérlapjaié.

A NYT erről szóló cikkének címe: „Iszlámgyűlölő zsibárus a Fehér Házban”.

A WP cikkének a címe szintén teljesen véletlenül  Gorkának az „ócska kis hülye, sehonnan jött proli” imázsát suvickolva adta tíz gépelt oldal terjedelmű cikkének ezt a címet: „Trump tanácsadója: Washington pereméről a hatalom közepébe vezető odisszea”.

A WP róla szóló története azzal a szörnyű jelenttel indít, hogy Gorka Trump elnök beiktatásának estéjén az ünnepséget Bocskaiban  („High-necked, black Hungarian jacket”) megjelenve vett részt.

Az USA-beli zsidóság vezető lapja, a Forward egyenesen Lily Bayert kérte fel arra, hogy szaglásszon egy nagyot Magyarországon Gorka nyomai után. Megtette, kilenc nyomtatott oldal terjedelemben.

Lily Bayer volt az, aki a  Politico-t tudósította Putyin budapesti látogatásáról. És szintén teljesen véletlenül e három lap tudósítóit tiltották ki tegnap a fehér házi sajtótitkár tájékoztatójáról. (Pontosabban: a WP – nyilván szagot fogva – nem is küldte már el tudósítóját Spence sajtókonferenciájára.)

Bayer így kezdi oknyomozó írását: „Amikor nemrégiben fotók jelentek meg Sebastian Gorkáról, Donald Trump elnök reflektorfényben álló helyettes asszisztenséről, olyan érdemrendet viselve, amely azon náci kollaboráns rezsimre asszociált, amely Magyarországot a II. világháború alatt vezette, az ellentmondásos biztonsági stratéga nem volt bocsánatkérő hangulatban.”

Ezután jön Gorka kapcsolata a Jobbik több volt prominens tagjával, majd jönnek a nyilasok, a megölt zsidók, Torockai  László. Megjegyzi, Gorka Orbán korábbi tanácsadója volt.

Majd jobboldali pártalapítása Molnár Tamással és Bégány Attilával. Miközben mindenütt megjelenik az „antiszemitizmus” szó.

Majd jön a Demokrata és Bencsik András.

Azután a Magyar Gárda egyik alapítójaként is bemutatott Bencsiket bíráló Szombat újság.

És az, hogy Gorka merészelt cikket írni a Szombat által bírált Demokratába, valamint affinitása a magyar jobboldallal és a Magyarországot hosszú időn át kormányzó „antiszemita uralkodójával”, Horthyval.

Utána jön a Nyilaskersztes párt, Árpád-sávos zászló, majd az amerikai Breitbart, amelynek Gorka „maga” volt nemzetbiztonsági szerkesztője, és sok egyéb, ami belefér a 9 oldalba.

Az internetes portálon megjelent cikknek van még egy érdekessége.

Annak írójaként Lili Bayer jelenik meg, de ha valaki a nyomtatható nézetre klikkel, ott a szerző, meglepetésre, nem Lili Bayer, hanem Josh Nathan-Kazis.

De tulajdonképpen nem mindegy?

www.lovasistvan.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »