Lovas István: Elhallgatott hírek 159. / Nemzetközi sajtószemle

“Trump a fehér ember utolsó reménye” – elszólta magát a Die Welt

DIE WELT

Trump a fehér ember utolsó reménye – címmel (amelyhez hasonló fennállása óta nem „csúszott ki a száján” a német lapnak) ír a Welt arról, hogy Donald Trump legfontosabb „választási klientúrája” a fehérek, ám az USA demográfiai viszonyai változnak: a kisebbségek nagysága és jelentősége nő és Trump a fehér lakosság süllyedésével kapcsolatos félelmekre épít.

*             *             *

Egy népességében zsugorodó Németország nem tud harcolni egy népességében növekedő afrikai kontinensen küzdeni az ottani migráció okaival. Illúzió azt hinni, hogy pénzügyi támogatással az Európa felé történő tömeges menekülést le lehet állítani, írja a Hogyan lásson el Európa 800 millió afrikai migránst? címmel megjelent cikkében.

DIE PRESSE

Mi hasítja ketté Amerikát oly mélyen? címmel a vezető osztrák lap kifejti, függetlenül attól, ki nyeri az elnökválasztást Amerikában, kettéhasadt népről van szó, amely még a tényekben sem tud egyezségre jutni és senkiben nem bízik az ország egyesítésében. Mindezek okai: a globalizáció fehér vesztesei autoriter szószólót találtak Trumpban. Nő a szakadék a vidéki konzervatívok és a városi kozmopoliták között. Az elitek és az intézmények gyűlölete baloldalon és jobboldalon egyaránt mozgósító erővé vált.

VOICE OF AMERICA

Az amerikai kormány szócsöve a két elnökjelölt elmúlt napokban a kampány során elhangzott beszédeiből szemelgetve Trump ezen mondatát is idézi: „”Ja, és nekem nem kellett elhozni J Lo-t vagy Jay Z-t. Elég vagyok magam is.” Trump azt is mondta, hogy Clintonné győzelme „páratlan alkotmányos válságot okozna. Micsoda káosz van!”

SPUTNIK

Mitch Feierstein pénzügyi elemző és volt fedezeti alapkezelő a Wall Streeten az orosz hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a Clinton Alapítvány nemzetközi, illegális és titkos alap despotáknak, valamint diktátoroknak, akik pénzzel vásárolták meg washingtoni kapcsolataikat a két Clinton hivatali idején, de erről az amerikai média nem kíván tudósítani.

THE NEW YORK TIMES

Izrael, Irán és az antiszemitizmus témája játszik nagy szerepet abban, hogy Florida zsidó szavazói kire adják majd kedden voksukat, jelenti a vezető amerikai lap az elnökválasztásról írva.

*             *             *

A New York Times és a CBS News felmérése szerint az amerikaiak óriási többségének undora van az amerikai politikától és igen sokan kételkednek abban, hogy bármelyik jelölt egyesíteni tudná az országot egy történelmileg visszataszító elnöki kampány után.

THE DAILY MAIL

A nép ellenségei: düh azon ’valóságtól távol álló’ bírák ellen, akik ’háborút hirdették a demokrácia ellen’ azzal, hogy kihívást intéztek 17,4 millió Brexit szavazóval szemben, és ez alkotmányos válságot okozhat címmel számol be a brit lap arról, hogy milyen támadások értek azt a három londoni fellebbviteli bírót, akik úgy döntöttek, a brit kormány parlamenti döntés nélkül nem jelentheti be Brüsszelnek az ország kiválását az unióból. A cikket a nép három ellenségének, azaz a három döntéshozó bírónak parókás, taláros arcképe díszíti.

EUOBSERVER

180 fokos fordulatot akar migránspolitikájában a német belügyminisztérium: annak szóvivője kijelentette, hogy a nemzetközi védelmet kereső menekülteket a tengeren meg kell állítani, visszavinni őket Észak-Afrikába, hogy onnan kérjenek menedéket az EU-ban. /Emlékeztető: a magyar miniszterelnök ez irányú javaslata nyomán azonnal „Auschwitz” ugrott be az illetékes véleményformálóknak. /

Hírdetés

THE DAILY EXPRESS

A Calais-i ’dzsungelből’ a napokban kitelepített migránsok Franciaországot rasszistának bélyegezték és közölték, mindent megtesznek azért, hogy Nagy-Britanniába jöjjenek”, írja a brit lap. Elmondták, ez azért van, mert a francia hatóságok becsapták őket, mert azt állították, „nagy házat kapnak egy nagy városban”, „miközben Normandia vidéke közepén találták magukat egy volt piszkos gyerekotthonban, ahol még látni sem lehet halal ételeket”.

CONTRA MAGAZIN

Éppen a német szociáldemokratáktól jön most egy olyan javaslat, amit az Alternatíva Németországért mindig is javasolt: Thomas Oppermann SPD-frakcióvfezető azt javasolta, hogy a kanadai pontrendszer mintájára alkossanak bevándorlási törvényt.  E szerint a kor, képzettség, szakmai gyakorlat, nyelvismeret és integrációs képesség alapján létrehozott pontrendszerrel szűrnék a bevándorlókat.

VOLKSBLATT

A liechtensteini lap arról tudósít, hogy egy felmérés szerint a svájciak 61 %-a utasítja el, hogy az iszlám a keresztény és a zsidó vallás mellett hivatalos vallás lehessen Svájcban.

RUSSLAND NEWS

Michael Fallon, brit kormányzati hadügyminiszter a parlament hadügyi bizottsága előtt tartott beszédében kijelentette, Nagy-Britannia hadserege felkészült, hogy már 2018-tól háborút viseljen Oroszországgal szemben.

THE TIMES

Több százezer NATO katonát fognak fokozottabb kényszerléti állapotba helyezni, ahogyan nő a feszültség Oroszországgal, jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Sir Adam Thomson, Nagy-Britannia NATO-képviselője elmondta, a cél az, hogy 300 000 katona két hónap alatt készenléti állapotba legyen helyezhető szemben a jelenlegi 180 nap helyett.

MID

Az orosz külügyminisztérium hivatalos honlapja közli azt a választ, amit egy sajtókonferencián Maria Zaharova külügyi szóvivő adott egy újságírói kérdésre adott arról, hogy a jelentések szerint amerikai katonai hekkerek behatoltak az orosz távközlési és villamos hálózatba. „Választ várunk az amerikai hatóságoktól, beleértve a Fehér Házat és a külügyminisztériumot. Ennek hiánya az Egyesült Államok állami kiberterrorizmusát jelenti és amennyiben az amerikai médián keresztül bemutatott fenyegetések megvalósulnak, Moszkva teljes felhatalmazást kap, hogy Washington ellen megindítsa a vádemeléseket.”

THE SUNDAY TIMES

Basar al-Asszad szíriai elnök a londoni lapnak kijelentette: a szíriai konfliktus úgy jellemezhető, mint valami „a hidegháború és a III. világháború között”, hozzátéve, hogy Szíria küzd és igen kevés nemzetközi támogatást kap. Kifejtette: „Világháborúnak nevezzük, de az Szíria elleni világháború. Tíz ország van ellenünk, a terroristáknak pénzt és fegyvereket küldve, míg hadseregünk csak szíriai”. Majd ezt mondta: „Nem realisztikus politikai megoldásról beszélni, amikor a másik oldalt szaúdi, török, brit, amerikai és francia urai irányítják. A probléma alapja, hogy ezek az országok beavatkoznak. Ha ezzel felhagynak, a terroristák legyengülnek és elmennek, vagy legyőzzük őket, és akkor mi, szíriaiakként ülhetünk le és tárgyalhatunk a megoldásokról”. Hozzátette, a borzasztó helyzet miatt az orosz támogatás lényegbevágó.

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter követeli az EU menekültpolitikája további megváltoztatását, mert ellenkező esetben „a menekültek és migránsok száma ismét nőne”.

*             *             *

A bolgár elnökválasztások első fordulójában az első felmérések szerint meglepetésre Ruman Radev ellenzéki jelölt győzött. Az oroszbarát Radev ellene van az Oroszország elleni szankcióknak is. Ha az előrejelzések beigazolódnak, Radev győzelme hatalmas csapás lenne Bojko Boriszov kormányának.

*             *             *

Ukrajnában a sajtószabadságot még az EU-hoz való közeledés után is elnyomják címmel a cikk azt írja,a kijevi kormány küzd azellen, hogy a Nyugat által finanszírozott tévéadót indítsanak meg. Miközben a csődállamot az EU adófizetői finanszírozzák.

RUSSIA TODAY DEUTSCH

Ukrajnában most egy újabb törvény révén drákói törvényekkel szorítják ki az orosz nyelvet az elektronikus médiumokból.

RUSSIA TODAY

Felháborító módon – semmit nem téve – kezelték a brit rendőrök azt a megrendezett huliganizmust, amelynek keretében néhányan több száz műanyag végtagot dobtak a londoni orosz nagykövetség elé. A globális orosz tévéállomás megkérdezett egy brit újságírót, mi lenne akkor, ha valaki ugyanígy akarna eljárni a londoni amerikai vagy szaúd-arábiai nagykövetség előtt. A válasz: „Egészen más. A London közepén lévő amerikai nagykövetség hozzáférhetetlen erődítmény. A nem messze tőle lévő szaúdi nagykövetség csaknem ugyanolyan erődítmény saját rendőrséggel, amely még azokra is szigorúan néz, akik szerintük gyanús módon pillanat a nagykövetségre. Ha a szaúdi nagykövetségen kívül engedélyezett, békés tüntetés van, akkor rendőri felügyelet mellett az utca másik oldalon rendezhetik meg. A bejáratoknak még a közelébe se kerülhetnek. Craig Murray volt brit nagykövet a végtagok odahordásával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy „a brit és amerikai uralkodó rendet nevetséges oroszgyűlölő légkör uralta el. Nyilvánvaló,  hogy mind az Egyesült Államokban, mind az Egyesült Királyságban a neokonzervatív külpolitika ügyvivői úgy döntöttek, még a hidegháborús retorika szintjénél is tovább viszik ezt a retorikát.”

HUNGARIAN FREE PRESS

A Magyarországról és elsősorban az „antiszemita” jelenségekkel foglalkozó kanadai szerkesztésű portál videófelvételt közöl arról, hogy – a volt SZDSZ-es képviselő – Rajk László, a Saul fia című film művészeti igazgatója a montreáli Concordia Egyetemen néhány diákja előtt válaszolt arra a kérdésre, bojkottálni kellene-e a Népszabadságot bezáró, antiszemita, stb. Orbán rezsimet. A rendezvényt András Göllner, az egyetem tanára koordinálta a helyi zsidó közösséggel együtt. Az ismertetőhöz tartozó videón látható, hogy a Göllner mellett simogatási távolságra álló, bojkottról kérdező diáknak Rajk azt felelte, hogy a bojkott helyett jobb, ha a rezsim ellen küzdő művészeket meghívják. (Göllner tanári munkáját egyetemén diákjai a rendkívül gyenge, a lehetséges ötből 2,3 ponttal értékelték https://www.ratemyprofessors.com/ShowRatings.jsp?tid=1807067)

www.lovasistvan.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »