Lovas István: Elhallgatott hírek 153. / Nemzetközi sajtószemle

Lengyelország nemet mond az EU-nak jogrendszere módosítására.

EUOBSERVER

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök tegnap közölte az EU-val, Lengyelország nem hajlandó az Európai Bizottságnak a jogrendszerének módosítására vonatkozó egyetlen javaslatát sem elfogadni. „Nem fogunk változtatni semmit a lengyel jogi rendszeren, mivel e változtatások ellentétesek a lengyel állam és polgárai érdekeivel és nélkülöznek minden lényegi alapot”.

BOURSORAMA

Egy francia bíróság megerősítette egy afgán állampolgár Magyarországra történő visszaküldésének megtiltását a menedékkérők fogadása eseteiben Magyarország részéről „vállalt kötelezettségei rendszerszintű megtagadása” miatt, ismerteti a francia hírportál a Reuters brit hírügynökség  idevágó jelentését, megjegyezve, hogy a döntés joggyakorlattá válhat Franciaországban.

HUFFINGTON POST

A választási megfigyelők „túlzott befolyásolás” miatt aggódnak az amerikai demokrácia miatt az amerikai portál németországi kiadása arról számol be, hogy a november 8-i amerikai elnökválasztás a demokratikus normák alá süllyedhetnek. Ez az amerikai választásokat megfigyelő  ODIHR (az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala) időközi beszámolójában áll, amely szerint akár hat millió amerikait is kizárhatnak a választásokból. Jürgen Klimke, az EBESZ választási megfigyelője, a CDU külpolitikai szakértője az amerikai elnökválasztási eljárást részben nem demokratikusnak értékelte.

THE TIMES

Izrael a Lordok Házát ítélte el, ahol egy eseményen a zsidókat hibáztatták a holokausztért – számol be a brit lap arról, hogy a londoni izraeli nagykövetség szóvivője elítélt egy olyan „szégyenletes” eseményt, amelynek a brit felsőház adott teret és ahol Izraelt az Iszlám Államhoz is hasonlították. A Balfour Bocsánatkérési Kampány nyitóeseményéről van szó, amelyet Jenny Tonge „vehemensen Izrael-ellenes bárónő” hozott létre tekintettel arra, hogy jövőre lesz a Balfour Nyilatkozat századék évfordulója. 1917-ben a britek támogatták, hogy Palesztinában a zsidók saját országukat létrehozva telepedjenek le. A londoni izraeli nagykövet szóvivője azt mondta, az esemény „Zsidók és izraeliek elleni rasszista toposzoknak adott hangot”.  A napilap szerint a hallgatóság egyik tagját megtapsolták, miután azt mondta, hogy Hitler csak azután határozta el a zsidók megölését, hogy egy New York-i rabbi, Stephen Wise által vezetett, Németország elleni gazdasági bojkottot követelő  tüntetés provokálta. A felszólaló azt is mondta, hogy Wise rabbi a New York Times-nak 1905-ben kijelentette, „6 millió vérző és szenvedő ok van a cionizmus alátámasztására”. A felszólaló – az anticionista ortodox Neturei Karta szekta tagja – Izraelt az Iszlám Államhoz is hasonlította.

DIE PRESSE

Az Osztrák Szabadság Párt „rettenetes radikalizálódása” címmel a vezető osztrák lap arról ír, hogy Heinz-Christian Strache pártelnök az osztrák nemzeti ünnepen facebookjára az első köztársaság és Ottokar Kernstrock rendi állama himnuszának első strófáját posztolta ki. 1929-ben a szöveget és a zenét szövetségi himnusszá nyilvánították, amelyet „az ausztrofasiszta rendi államban is 1938-ig megtartották”. 1923-ban Kernstock írta a „Horogkeresztdalt” a Német Nemzeti Szocialista Munkáspárt fürstenfeldi helyi csoportjának. A vörös és zöld pártok most Norbert Hofertől – a Hofburg elnöki palota várományos lakójától – elhatárolódást követelnek. De nem csak attól, hanem attól is, hogy Strache középtávon Ausztriában a polgárháborút sem tartotta valószínűtlennek.

FORWARD

Hírdetés

Az amerikai zsidóság vezető lapja arról számol be, hogy a Donald Trumpot támogató Alex Jones rádiós műsorvezető az Egyesült Államokat irányító „zsidó maffiáról” „tépte a száját”.

RFE/RL

Milos Zeman cseh államelnök levette az állami kitüntetések listájáról a cseh származású kanadai zsidó George Brady holokauszt túlélőt, a globális holokauszt megemlékezések jól ismert, 88 éves aktivistáját, amiért unokatestvére, Daniel Herman cseh kulturális miniszter a múlt héten találkozott Prágában a dalai lámával, miközben Zeman, jelenti a prágai székhelyű Szabad Európa/Szabadság Rádió, nem akarja megrontani az ország viszonyát Kínával, amely a lámát erőszakos szeparatistának tekinti.

RT

Miután Oroszországot vádolták azzal, hogy a szíriai Idlibben iskolát bombázott, az orosz védelmi minisztérium tegnap robotrepülőgépet küldött ki az iskola fölé. Az általa készített videóból és felvételekből látható, hogy az iskolaépület teteje teljesen sértetlen. A minisztérium a Fehér Sisakok civilszervezetet vádolta meg azzal, hogy a nyugati sajtóban a támadásról bemutatott digitális fotóit meghamisította.

*             *             *

Az orosz védelmi minisztérium miután bizonyítékot szolgáltatott arról, hogy az állítólag az orosz gépek által bombázott idlibi iskolát nem bombázták, most több szíriai iskolát azonosított, amelyeket az elmúlt 24 órában bombáztak és feltette a kérdést, hogy az UNICEF-et  (az ENSZ gyermeksegélyező szervezete, mely elítélte az idlibi iskola „orosz” bombázását) és a Nyugatot általában ezek miért nem zavarják. A jelentés néven nevezi az iskolákat és a bennük keletkezett emberi és anyagi károkat, azokról bizonyítékokat szolgáltatva.

*             *             *

Egy német tinédzser szüleire bírósági tárgyalás és pénzbüntetés vár „iskolakerülésért” azt követően, hogy nem engedték gyermeküket egy helyi mecsetbe attól félve, hogy ott iszlamista radikálisok veszélyes dogmákat vernek a fejébe. A helyi oktatási hivatal a házaspárt már 300 euróra büntette, felhíva a figyelmet az iskolai szabályzatokra és a regionális törvényekre, amelyek tartalmazzák a pénzbüntetést iskolakerülésért. A szülők nem voltak hajlandók fizetni a gyerekük testi épsége veszélyeztetésére is hivatkozva.

THE WASHINGTON POST

Néhány Fülöp-szigeteki hajó a héten anélkül tudott halászni a vitatott Scarborough zátonynál, hogy elkergették volna őket kínai hajók, ami arra utal, kibontakozóban van egy megállapodás Kína és a Fülöp-szigetek között a Dél-Kínai tengerről. Az amerikai főváros lapja hangsúlyozza, értesüléseit helyi médiajelentésekből vette és azokat tőlük függetlenül nem tudta megerősíteni. Az eseményre azután került sor, hogy Duerte Fülöp-szigeteki elnök baráti látogatást tett Pekingben és beígérte elválását az Egyesült Államokból.

TASS

Az orosz tudományos akadémia keleti tanulmányokkal foglalkozó intézetének rangidős kutatója elmondta, Szíriában az orosz légierő a terroristák 300 nyersolaj és olajtermék gyártólétesítménye, illetőleg  kereskedelmi berendezése elpusztításával a militánsok olaj- és olajtermék kereskedelmének 70 százalékos veszteségét okozta.

DEUTSCHE WELLE

Bulgária, Európa ’legkorruptabb országa’ ismét lecsap címmel azt írja, hogy noha az ország már csaknem tíz éve az EU tagja, még mindig a magas szintű korrupció a legnagyobb problémája. Most három tisztségviselőt tartóztattak le uniós források elsikkasztása és okmányhamisítás vádja nyomán. A német közszolgálati adó felhívja a figyelmet arra, hogy az EU-ban nem csak Bulgáriában van súlyos korrupció, de Csehországban és Olaszországban is.

www.lovasistvan.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »