Lovas István: Elhallgatott hírek 151. / Nemzetközi sajtószemle

Padoan olasz gazdasági miniszter: olyan falat építünk, mint a magyarok.

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Olaszország menekültekkel szemben felállítandó fallal fenyeget címmel a német portál arról ír, hogy „ha az ország nem vállalhat magára nagyobb adósságokat, akkor, mint Magyarország, falat épít a menekültek és migránsok ellen”. Pier Carlo Padoan olasz gazdasági miniszter mondta ezt a La Repubblica lapnak adott interjújában,  kiemelve: „Európát katasztrófa fenyegeti”, ha a római kormány 2017-es költségvetését a menekültáradat és a legutóbbi földrengés miatt nem támaszthatja alá további adósságok felhalmozásával.

SPIEGEL ONLINE

A legolvasottabb német hírportál ma reggeli köremailje ritkán tapasztalt intenzitású szájhabzással ment neki Vallóniának, amiért a francia nyelvű belgák miniszterelnök blokkolta a CETA brüsszeli szentesítését azzal, hogy nem írta alá a Kanada-EU kereskedelmi szerződést. „Itt azután megmutatkozik, hogy mi történik akkor, amikor államok és térségek visszakövetelik politikai döntéshozatali illetékességüket. Az EU-t akkor blokkolják és olykor cselekvésképtelenné teszik. Európa gyenge, ha nem szabad Európának lennie, hanem népek zagyva keveréke. Tévúton járunk. Más irányba kell mennünk: több szuverenitást Európának!”, üvölti a balliberális-neoliberális portál. (Ha ma estig Paul Magnette vallón miniszterelnök  nem írja alá a CETA-t, az ultraliberális kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau nem jön csúcstalálkozózni Brüsszelbe.)

EUROBSERVER

Paul Magnette, vallón miniszterelnök közölte, a tegnap, vasárnap számára átküldött CETA változat még elfogadhatatlanabb, mint a korábbi és ezért nem hajlandó azt aláírni, olvasható a brüsszeli szakportál ma reggeli értesülése. André Antoine, a vallón parlament elnöke az EU-Kanada szabadkereskedelmi megállapodást „szövegek lekvárjának” nevezte ma reggel egy belga rádiónak. Elmondta, 300 oldal a szerződés, 1300 oldal melléklettel nyakon öntve.

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a bajor lapnak adott interjújában figyelmeztetett az EU végének küszöbön álló veszélyére. Az Uniót a pénzügyi válság, a menekülthullám és a Brexit rázta meg alapjaiban. Elismerte, hogy most már „a hivatásos Európa-barátoknak elefántcsonttornyukat elhagyva” kellene aktivizálni magukat.

*             *             *

Ma reggel megkezdődött a Calais-i migránsdzsungel felszámolása. Már ma 3000 embert kell elosztani Franciaország különféle központjaiban. Éjjel ismét összecsapásokra került sor. A migránsok kövekkel dobálóztak, a rendőrök könnygázzal válaszoltak. (E balliberális lap a magyar határnál korábban ugyanilyen konfrontációról írva negatív jelzőzuhanyban részesítette a magyar kormányt.) Kilakoltatásuk ellen tiltakozva „a menekültek mozgóvécéket is felgyújtottak”.

Hírdetés

ARD

A német közszolgálati televízió Európa Magazinja műsorában tudósít a tegnapi budapesti ötvenhatos megemlékezésekről a tőle megszokott tárgyilagossággal: csak Ungváry Rudolfot és Mécs Imrét (SZDSZ-es képviselő, aki MSZP-és színekben szeretett volna ismét pénzt kapni parlamenti képviselői jelenlétéért) faggatva hosszan. A narrátor konklúziója: Magyarországon átértékelik a történelmet. (Az ARD véleményterrorista tévéadó honlapján az értékelést – Bewärtung –  blokkolták az első, a műsort „Rossz”-nak értékelő klikkelés után.)

POLITICO

Orbán Viktor átírja az 1956-os történelmet címmel ír a tegnapi megemlékezésekről az amerikai portál európai kiadásában Lili Bayer, kiemelve, hogy Ungváry Krisztián, „az ország egyik legelismertebb történészének” arca vérzett, mert „a tömegből egy kormánypárti megütötte”. (10 évvel ezelőtt az egész nyugati egyenirányított patkánysajtó EGYETLEN budapesti „tudósítója” nem vette észre, hogy emberek vére és kilőtt szeme folyt a pesti utcákon, a maszkos, azonosító jelüket parancsra levetkőző rendőrök gumilövedékei, viperái, bakancsai és egyéb brutális eszközei bevetésének hatására.)

SPUTNIK

Konsztantin Koszacsev, az orosz törvényhozás felső háza külügyi bizottságának elnöke keményen bírálta Clintonnének az amerikai Time magazinban „Miért kivételes Amerika” címen megjelent cikkét, azt szociális, faji, nacionalista, vallási és nyelvi felsőbbrendűség hirdetésével vádolta. /Mint ahogyan a Clintonné talpát rendületlenül nyaló hazai balliberális söpredék tenné, ha egy magyar politikusnak „Miért kivételes Magyarország” címmel jelentetne meg cikket.) Koszacsev bírálatában a cikk logikátlan kijelentéseit is „méltatta”: „Nyelvi és logikai rejtély, hogy miként lehet a kivételességet az egyenlőséggel társítani”, írta, utalva, hogy Clintonné az „egyenlőséget” is hangoztatja cikkében. Hozzátette, Hillary Rodham Clinton nemsokára a világ legerősebb katonai hatalmát irányíthatja, miközben az Egyesült Államok kivételességének hangsúlyozása „egyértelmű kihívás egy multipoláris, igazságos, egyenlőséget hirdető, demokratikus, a nemzetközi törvények alapvető normái és elvei alapján működő világgal szemben”.

INTERAKSYON

A Fülöp-szigeteki portál arról számol be, hogy a kínai útjáról hazatért Duterte Fülöp-szigeteki elnök  sajtókonferenciáján így válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy Clintonnénak vagy Trumpnak drukkol: „Nem lenne diplomatikus valamelyik mellett kiállni. Sokkal jobb, ha azt mondom: kedvenc hősöm Putyin.”

SWISS PROPAGANDA

21 oldal terjedelmű, rendkívül precíz, a legkisebb részleteiben adatolt módon mutatja be a svájci közszolgálati rádió és televízió „geopolitikai propagandáját” elemzésében a portál (https://swisspropaganda.files.wordpress.com/2016/10/srf-propaganda-analyse-2016-mt.pdf) annak kapcsán, hogy az miként hazudott és ferdített a szíriai Aleppo várossal kapcsolatos jelentéseiben, Oroszországot okolva az ottani helyzetért.  A vizsgálat a közszolgálati adók szeptember 20-i adásait vette górcső alá. Bemutatta, miként prezentáltak bizonyítatlan kijelentéseket tényként,  a hatásvadászat kedvéért még mesterséges szünetet is beiktatva két mondat közé, például így: „A támadást vagy a szíriai vagy orosz harci gépek hajtották végre”. Hatásvadász szünet, majd: „Ez kizárja az Egyesült Államok beavatkozását”. Mely kijelentés mindenfajta tényalapot nélkülöz. Az elemzés még meg is fordítja a két mondatot, bemutatva, az így is elhangozhatott volna a „tényeket” tekintve: „A támadást vagy amerikai, vagy török harci gépek hajtották végre.” Hatásvadász szünet. „Ez kizárja Oroszország beavatkozását”. Az elemzés a 14-ik oldaltól kezdve túlmenve a svájci kontextuson bemutatja, hogy a svájci közszolgálati adókra milyen nyomás nehezedik geopolitikai témákban, hogy a hírek NATO-konformak maradjanak és hogy a német és külföld hírügynökségek, illetve vezető médiumok miként korlátozzák a svájci médiumok függetlenségét.

DER SPIEGEL

Annak ellenére, hogy az iraki kormány a török hadseregnek megtiltotta részvételét a Moszul felszabadításáért indított hadjáratban, Ankara  Észak-Irakban máris megtámadta a dzsihadisták állásait. Binali Yildirim török miniszterelnök azt közölte, ezt a kurd pesmerga harcosok kérésére tette.

THE INTERCEPT

Az amerikai kormány azt akarja, hogy a vízumkényszer alól mentesült országok állampolgárai twittereit és egyéb megnyilvánulásait a közösségi médián megvizsgálja, mielőtt belépnek az Egyesült Államokba. A fokozott ellenőrzést – amely ellen máris tiltakoznak – decemberben akarják életbe léptetni. Az Egyesült Államok biztonságát nem csak „veszélyeztető”, de az USA-ra „káros” tartalmakat is meg fogják vizsgálni.

www.lovasistvan.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »