Lovagkeresztet flódni helyett?

Lovagkeresztet flódni helyett?

Egy falunapon nincs a világon unalmasabb a messziről jött ember számára, mint a helybéliek kötekedése meg a helyi pletykasarok. Szívesebben révedezek el a körhinta látványán a régi slágerek dallamára, vagy próbálok lelőni egy bugyirózsaszín plüssállatot három próbálkozásból, mintsem hogy belebonyolódjak abba, a helyi lángosos meg a vándorló dohánybolt szerencsés üzemeltetője között nincsen-e közéleti elkötelezettségükből fakadó ellentét. Sajnos van, és ezt át kell élnünk, mert Magyarország pont ilyen: biztos, hogy valaki beleköp a cukros vatta közepébe.

Így volt ez a tegnapi Pozsonyi Piknikkel is. Újlipótváros „falunapjáról” van szó, a pesti rakparton rendezett egynapos fesztiválról. A Pozsonyi Piknikre kitelepülnek színházak, zenekarok, könyvkiadók és zsidó szervezetek, egyfajta ősz eleji kulturális börze. Mondhatjuk, hogy balliberális rendezvény, szellemi atyja – többek között – Bächer Iván író és publicista, nyugodjék békében. Kérdés, hogy ez kit zavar. Engem biztosan nem. Már csak azért sem, mert közben átellenben, a budai Várban zajlott egy „jobbos” rendezvény, a Budavári Könyvünnep.

Akit nem hozott lázba Heller Ágnes dedikálása, az elmehetett a Várba, Jankovics Marcelléra. A Pozsonyi Piknik ettől még nem politikai rendezvény. A politikához legközelebb eső dolog, amit láttam, az Bokros Lajos bajsza volt, és persze a politikával is foglalkozó sajtótermékek standjai: a Népszava, a 168 Óra és az ATV.

De nincs falunap kötekedés nélkül, legalábbis nálunk. Most a Klubrádió bokszolt egyet a piknik szervezőivel. Olyan állami kitüntetéseket árvereztek volna jótékony céllal, amelyeket tulajdonosaik – többek között Haraszti Miklós író, Hodosán Róza szociológus, SZDSZ-alapító, Iványi Gábor metodista lelkész, Niedermüller Péter DK-alelnök – Bayer Zsolt publicista lovagkeresztje miatt adtak vissza. A fesztivál szervezője, Kövesdi Péter lapunknak elmondta, hogy évek óta jelentkeznek náluk a politikai szervezetek és ilyen karakterű civil szervezetek is, de ők ezt köszönettel nem kérték ezelőtt sem, mert politikamentes a rendezvény.

Mivel jobboldalról senki nem bántja a rendezvényt, ezért szükségszerű volt, hogy a balszélről szálljon bele valaki a Pozsonyi Piknikbe. A Klubrádió lemondta a részvételt. Felháborodott még: Magyar Bálint, Mécs Imre és Vágó István.

„A Pozsonyi Piknik a budapesti zsidóság legfontosabb kulturális eseménye lett az elmúlt nyolc évben. Azoknak a honfitársainknak, akiknek felmenőit néhány méterre a Piknik helyszínétől lőtték a Dunába vagy más módon semmisítették meg. (…) Az esemény, amelyet a szervezők nem engednek be a Piknikre, a szolidaritás vállalásának kifejezése lett volna” – írta a Facebookon Kakuk György újságíró, a DK elnökségi tagja a lovagkereszt-árusításról. Ez egészen elképesztő felvetés egy olyan fesztiválon, ahol hegyekben áll a flódni és tucatnyi zsidó szervezet települ ki. Valakinek emlékeztetnie kellett őket, hogy őseiket a Dunába lőtték, és szolidaritásra szorulnak, aminek a megfelelő módja a lovagkereszt-árusítás. Csak a zsidó szervezetek ezt nyilván nem tudják, ezért készültek kulturális programokkal. Legközelebb szólni kell nekik, hogy érdekeik képviseletére lovagkeresztet hozzanak flódni helyett.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »