Los Angelesben is elindult a NOlimpia mozgalom

A NOlimpia mozgalomhoz kísértetiesen hasonló nevű csoport bontott zászlót az Amerikai Egyesült Államokban – szúrta ki a Portfólió.hu a The Nation című lap cikkét. A NOlympics LA törekvése természetesen az, hogy a 2024-es olimpiára pályázó, nyugati parti Los Angeles ne kandidáljon a játékok megrendezésére. A cikk szerint persze lehet, hogy már későn kezdték az akciózást, négy hónapra vagyunk ugyanis a NOB közgyűlésétől, amelyen eldől a 2024-es olimpia házigazdájának kiléte – Párizs és az amerikai nagyváros van még versenyben.

A lap kérdésére Johnny Coleman – ő a helyi Fekete-Győr András – elmondta, a pályázati folyamat alapvetően antidemokratikus volt, és nem vette figyelembe az emberek érdekeit, helyette a gazdagoknak kedvezett, akik az olimpián még jobban meggazdagodnak.

Hírdetés

Jönnek a NOB-osok

A mozgalom a következő hónapokban arra koncentrál, hogy a városlakókra nézve negatív lehetséges következményeket hangsúlyozzák. Colemanék szerint Amerikának sokkal fontosabb társadalmi problémái vannak, melyeket például egy olimpiarendezés előtt orvosolni kellene, ilyen a hajléktalankérdés, a hontalanok száma ugyanis Los Angelesben majdnem a legmagasabb Amerika-szerte.

Az időzítés a lap szerint nem véletlen, a NOB szakértői ugyanis épp most érkeznek a városba szemlére. Innen repülnek tovább Párizsba.

Ismert, korábban, még Budapestet megelőzően Boston, Hamburg és Róma is a lakosság ellenállását érzékelve, illetve részben politikai okokból visszakozott a rendezéstől.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »