Lőrincz döbbenetes bírói ítélet után ötödik

Lőrincz döbbenetes bírói ítélet után ötödik

Bármennyire jól birkózott a kötöttfogásúak 85 kilós versenyén Lőrincz Viktor, egy döbbenetes bírói ítélet megfosztotta őt attól, hogy dobogóra állhasson. Ugyanúgy, mint Bácsi Péter, a ceglédi vb-, és Eb-bronzérmes birkózó is ötödik lett a riói olimpián.

Azt lehetett sejteni, hogy a birkózócsarnokban a kötöttfogásúak 85 kilogrammos súlycsoportjában szőnyegre lépő Lőrincz Viktor mindent megtesz majd a jó szereplésért, hiszen kimondottan nagy célok vezérelték a riói olimpián.

– Nem titok, aranyéremért utazom ki Rióba. Eddigi pályafutásom első ötkarikás versenye a riói, de azért a többiektől hallottam pár dolgot, hogy milyen az élet az olimpiai faluban. Vigyázni kell, hogy a hangulat ne ragadja magával az embert, mert az a teljesítményt is megpecsételheti – mondta Lőrincz Viktor még az elutazás előtt. Persze azt sem hallgatta el, hogy testvérét, a 66 kilóban kedden szőnyegre lépő Lőrincz Tamást szeretné egy kicsit feldobni lelkileg, aminek legjobb módja egy olimpiai érem lenne.

Nos, ha már nagyot mert álmodni, akkor valóra is akarta mindezt váltani vb- és Eb-bronzérmes birkózónk. Elsőre az örmény Makszim Manukjan próbálta az útját állni, aki egyrészt tavaly ötödik lett az Európai Játékokon, másrészt 2014-ben, a finnországi Európa-bajnokságon pontozással le is győzte Lőrinczet. Nos, ezúttal a ceglédi sportoló bizonyult sokkal jobbnak, ugyanis sima, 3-0-s győzelemmel bejutott a nyolcaddöntőbe.

– Gyönyörű győzelem volt ez, Viktor maximálisan betartotta a megbeszélt taktikát – árulta el Sike András szövetségi kapitány.

Ott az indiai Ravinder Khatri várt rá, aki maximum arra volt elég az ifjabb Lőrincz testvérnek, hogy gyakorolhassa a különböző fogásokat, dobásokat, és mielőtt szünetre mehettek volna a felek, a magyar birkózó szinte a teremből is kidobta ellenfelét, így technikai tussal nyert (9-0), azaz már a legjobb nyolc közé került be.

Lőrincz Viktor az elődöntőig csodálatosan birkózott, az örmény ellenfelét 3-0-lall verte

– Ez kötelező győzelem volt, de most kezdődik a tánc – jegyezte meg újra a kapitány.

Jöhetett a negyeddöntő, mégpedig a világbajnoki ezüstérmes üzbég Rusztam Aszakalov ellen. Sokan féltették Lőrinczet a méretbeli különbségek miatt, ám a magyar klasszis bebizonyította, nem minden a magasság. Egy parterhelyzetből meg tudta pörgetni ellenfelét, aki – az előző ellenfelekhez hasonlóan – képtelen volt akciót csinálni a magyar ellen, így annak ellenére Lőrincz került az elődöntőbe, hogy a bírók kétszer is megintették őt (2-1).

Eddig minden úgy ment, mint egy nappal korábban a 75 kilósok között Bácsi Péternek, ám a Ferencváros 33 éves világ- és Európa-bajnoka innentől kezdve mintha leblokkolt volna, és a végén az 5. helyen végzett. Lőrincz Viktor viszont nem szeretett volna hasonlóan járni az orosz Davit Csakvetadze ellen, aki 23 éves kora ellenére a súlycsoport egyik esélyese volt. (Végül meg is nyerte az aranyat.)

– Nemrég Spanyolországban legyőzte Viktor, de mondtam neki, hogy most biztosan nehezebb dolga lesz – mondta az MTI-nek a meccs előtt Bacsa Péter, a magyar szövetség ügyvezető alelnöke, aki picit a bíráskodástól is tartott.

Sajnos nem attól kellett volna tartania… Mintha kísértett volna az első nap, noha Bácsi úgy veszített, hogy nem csináltak rajta akciót, addig ugyanezt Lőrincz Viktor sajnos nem mondhatta el a saját elődöntője után.

Az első másfél percben az orosz nekiugrott Lőrincznek, ám utóbbi még a parterhelyzetet is remekül kivédekezte. Sajnos ugyanezt megtette az orosz is, így az első menetben egyikük sem tudott pontot szerezni. A második menetben sajnos Csakvetadze kezdett megint aktívabban, így előbb megintették Lőrinczet, majd az orosz kétszer is eldobta a magyart (0-7), így a döntő elúszni látszott. Sajnos a ceglédi birkózó nem tudott megújulni, így az orosz jutott be a döntőbe, míg Lőrincz Viktor az esti programban a bronzéremért léphetett szőnyegre.

– Nagyon bosszús vagyok, mert az elsőt szépen kivédekezte, a másodikban viszont egy kicsit hibázott. Tudtuk, hogy az orosz emel, valószínűleg egy pillanatra kihagyott a figyelme. Ha azt kivédekezi, akkor onnan meg lett volna. Egész nap remekül birkózott, egyetlen egyszer hibázott, ezen elment az olimpiai döntője, sajnálom. Nagyon remélem, hogy nem járunk úgy este, mint tegnap Bácsi Péter helyosztóján – mondta letörten a meccs után Sike András.

A vigaszágon aztán három világsztár is fente a fogát Lőrincz Viktorra: a vb-ezüstérmes azeri Tahmaszebi, a vb-bronzérmes iráni Ahlagi és az Eb-bronzérmes német Kudla. Végül utóbbi lett a magyar birkózó ellenfele, és azt már a bronzmeccs előtt pontosan tudtuk, Lőrincznek a legjobb formájára lesz szüksége a sikerhez és a hőn áhított olimpiai éremhez.

A magyar birkózó pihentebben léphetett szőnyegre, és reményeink szerint sikerült elfelejtenie az elődöntőben elszenvedett vereséget. Vb-, és Eb-bronzérmesünk hatalmas tempót diktált, és másfél perc múlva meg is intette a kirgiz szőnyegbíró a németet, ám Lőrincz nem tudta ezt kihasználni. Kudla is megkapta a lehetőséget, amit ezúttal a ceglédi birkózó védekezett ki. Ám a szőnyegelnök úgy látta, Viktor szabálytalanul védekezett, így megbüntették a magyart, és emiatt Kudla 2-0-ás előnyével zárult az első menet.

Ezt a visszafogást minősítette szabálytalannak az elnök Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A szünet után Lőrincz nekiugrott a németnek, le is vitte a szőnyegre, amivel kiegyenlített a magyar. Tovább rohamozott a ceglédi birkózó, és amikor egy intéssel átvette a vezetést, már nem is kérte a parterhelyzetet, állásból akarta legyőzni Kudlát.

És ekkor, 34 másodperccel a vége előtt a kirgiz szőnyegbíró belenyúlt a meccsbe: teljesen érthetetlen módon megintette Lőrinczet, azt a birkózót, aki egyfolytában támadott. Lőrincz kiugrott a parterből, hogy a maradék időben még tudjon csinálni egy akciót, ám ez nem sikerült, így Bácsi Péterhez hasonlóan Lőrincz Viktor is az ötödik helyen végzett.

Ám amíg előzőt az ellenfele, úgy Lőrinczet a látottak alapján leginkább a bíró győzte le.

A magyar birkózó a bronzmérkőzést követően érthetően elkeseredetten, könnyek között nyilatkozott az M4 Sportnak. Ő maga sem értette, mi történt a szőnyegen.

„Megintettek egy olyan visszafogásra, ami nem is volt az. Hihetetlen, Kudla mindig így nyer, az utolsó pillanatban győzött egyetlen akcióval. Méltó befejezése lett volna ez a mai napnak, ha én nyerem a bronzérmet, ezt akartam volna hazavinni a családomnak. Úgy érzem, hogy kivettek egy érmet a zsebemből. Remélem, hogy a testvérem viszont ezek után megnyeri az olimpiát. Természetesen itt leszek, és szurkolni fogok neki holnap.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »