Lopással vádolják a Led Zeppelint

Lopással vádolják a Led Zeppelint

Bíróságra kerül a Led Zeppelin plágiumügye, a legendás brit rockbandát Randy California, a Spirit együttes elhunyt gitárosának ügyvédei perelik a Stairway to Heaven című szám miatt.

Robert-Plant-and-Jimmy-Pa-009_b

A banda Taurus című számának akkordmenete kísértetiesen emlékeztet a Led Zeppelin egyik legnagyobb slágerének, a Stairway to Heavennek a bevezető dallamaira. Az ügy pikantériája, hogy az előbbit 1967-ben, utóbbit pedig 1971-ben adták ki, ráadásul a két szám megszületése közötti időben a Zeppelinnek és a Spiritnek négy közös fellépése is volt.

Jimmy Page, a Zepp gitárosa elismerte, hogy talán volt némi egymásra hatás, de a plágiumvádakat nevetségesnek találta. A bíró azonban úgy ítélte meg, elegendő a hasonlóság a két dallam között, hogy tárgyalás legyen az ügyből. A vádlottak padján Page mellett a társszerző és frontember, Robert Plant foglal majd helyet.

Persze adódik a kérdés, miért váratott magára csaknem fél évszázadot a pereskedés. A Spirit 1997-ben elhunyt gitáros-dalszerzőjének szülei úgy nyilatkoztak, hogy nem volt elég pénzük jogi képviselőt fogadni, pedig Californiát élete utolsó napjáig bántotta az ügy. „Rengeteg pénzt kerestek ezzel a számmal, és soha nem jutott eszükbe megköszönni, vagy bármiféle kompenzációval szolgálni” – beszélt vívódásairól halálának évében California.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »