Londoni tűzvész – 79 lehet a halálos áldozatok száma

Londoni tűzvész – 79 lehet a halálos áldozatok száma

LONDON. A rendõrség szerint elérheti a 79-et a múlt heti londoni tûzvész halálos áldozatainak száma. A vizsgálatot vezetõ rendõrtiszt hétfõi tájékoztatása szerint az adat tartalmazza az eltûntek számát is, a hatóságok feltételezése szerint azonban õk is életüket vesztették a katasztrófában.

Stuart Cundy rendõrparancsnok sajtótájékoztatóján elmondta: a szám még mindig változhat, de már nem olyan jelentõs mértékben, mint a korábbi napokban.   

A múlt szerdai tûzvész utáni elsõ hírek legalább 6 halálos áldozatról szóltak, de a rendõrség már akkor jelezte, hogy a végleges szám nagy valószínûséggel ennél sokkal magasabb lesz.   

A parancsnok arról is beszámolt, hogy épségben elõkerült öt olyan ember, akirõl eddig azt hitték, hogy eltûntek a Grenfell Tower nevû 24 emeletes toronyházat csaknem teljesen felemésztõ tûzvészben.   

A vizsgálat irányítója elmondta, hogy 18 sérült van még kórházban, kilencnek az állapota kritikus. Stuart Cundy szerint a 127 lakásos épület átkutatása még hosszú ideig, várhatóan "sok-sok hétig" eltart. A rendõrparancsnok kijelentette: a vizsgálat kiterjed annak megállapítására is, hogy terhel-e "egyéneket vagy intézményeket" bûnügyi felelõsség a tûzvész miatt. A Scotland Yard már a múlt héten közölte, hogy bûnügyi vizsgálatot indított a katasztrófa ügyében.  

Elindult a mûszaki vizsgálat is, amely jelenleg az épület tavaly befejezõdött felújítására összpontosít. A toronyházat a renoválás során külsõ hõ- és esõszigetelõ burkolóelemekkel látták el, és a szakértõk azt próbálják kideríteni, hogy ezek alapanyaga mennyire volt tûzálló.   

A helyi lakóközösség érdekképviseletét ellátó szervezetek azzal vádolják a kivitelezõt – a londoni Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelõ cégét -, hogy igyekezett minél olcsóbb anyagokat felhasználni. Az égõ toronyházról készült felvételeken látszik, hogy az alsó szinteken kitört tûz rendkívül gyorsan terjedt felfelé az épület külsõ falfelületein.     

Nagy-Britanniában négyezer hasonló toronyház épült a múlt század 60-as és 70-es éveiben, a legtöbb közülük ma is lakott. Nick Hurd, a brit belügyminisztérium államtitkára, aki a rendõrség és a tûzoltóság munkáját is felügyeli, elrendelte az összes ilyen lakóépület teljes tûzbiztonsági felülvizsgálatát.   

A brit kormány elsõ gyorssegélyként 5500 fontot folyósít mindazoknak, akiknek a lakása megsemmisült a tûzben. A kormány emellett létrehozott egy ötmillió fontos alapot is, amelybõl a károsultak ruhát, élelmiszert, egyéb alapvetõ fontosságú cikkeket vásárolhatnak. Theresa May miniszterelnök a hétvégén megígérte, hogy ha további anyagi forrásokra lesz szükség, a kormány azt is biztosítani fogja.  

May háromhetes határidõt szabott a tûzvészben elpusztult lakások lakóinak tartós és lehetõleg eddigi lakhelyükhöz közeli elhelyezésére, és elõírta, hogy a hatóságok naponta tájékoztassák õt az ebben elért haladásról.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »