Londoni terror: négy halott, románok is megsebesültek

A Scotland Yard tájékoztatása szerint négyen meghaltak és legalább húszan súlyosan megsérültek a London belvárosában szerdán elkövetett merényletben. A sebesültek között két román állampolgárt is azonosítottak.

A hivatalos információk szerint egyetlen merénylő volt, aki több embert, köztük három rendőrt ütött el a Westminster hídon. Ezt követően a parlament kerítésének csapódott, majd az ott szolgálatot teljesítő rendőrt megkéselte, az pedig lelőtte a támadót. A legfrissebb hírek szerint a járőr a helyszínen életét vesztette.

A Scotland Yard tájékoztatása szerint négy halálos áldozata van a londoni terrortámadásnak: a megkéselt rendőr, két elgázolt személy és a támadó is életét vesztette. A rendőrök csak a bejáratnál kapták el a merénylőt, aki rátámadt az egyik rendőrre. A tiszt viszonzásul golyót eresztett a támadóba, de a kórházba érve belehalt sérüléseibe.

Hírdetés

Szerda este a bukaresti külügyminisztérium bejelentette, hogy két román állampolgár is szerepel a londoni merénylet során megsebesült áldozatok között. Mindkét sérültet a közeli kórházakba szállították, állapotukról nem érkezett tájékoztatás. A külügyi tárca közölte, hogy a román állampolgárok a +44 20 76027328, +44 20 76029833, +44 20 76036694 és +44 20 76025193-es telefonszámokon fordulhatnak konzuli segítségért a brit fővárosban történt incidenssel kapcsolatban.

A támadás nyomán a brit rendőrség szerda délután közölte, hogy teljes körű terroristaellenes nyomozásba kezdett, ezzel egy időben bejelentették, hogy Theresa May kormányfő vezetésével összeült a kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (Cobra). Maximális készültség Rómában és Milánóban is: lezárták a római parlament felső- és alsóháza épületének környékét is a londoni merényletet követően. Szerda éjféltől a legmagasabb fokú biztonsági készültség lép életbe az olasz fővárosban a közelgő EU-csúcs, valamint Milánóban Ferenc pápa látogatása miatt.

A szerdai támadás a legsúlyosabb terrorcselekmény Londonban azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 ember megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »