Londoni merénylet: egy 18 éves férfit vettek őrizetbe

Londoni merénylet: egy 18 éves férfit vettek őrizetbe

Egy 18 éves férfit vettek őrizetbe a pénteki, londoni metróban elkövetett merénylettel összefüggésben Doverben – írja a BBC.

Neil Basu, a londoni rendőrség főparancsnok-helyettese és országos terrorelhárítási tevékenységének koordinátora „jelentősnek” nevezte a letartóztatást, de arra hívta fel a figyelmet, hogy a terrorkészültség szintje továbbra is kritikus. Kitért arra is, hogy az őrizetbe vétel több rendőrségi tisztviselő munkájának az eredménye, több részletet azonban a folyamatban lévő nyomozás miatt nem árult el.

http://mno.hu/

A kelet-nyugati irányban közlekedő District Line metróvonal délnyugati elágazásának Parsons Green nevű állomásánál, egy metrószerelvényen pokolgépszerű szerkezet lépett működésbe a reggeli csúcsforgalom idején. Bár nem robbant fel, csak nagy erővel lángra kapott, sokan, a BBC szerint összesen 30-an szenvedtek sérüléseket. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára.

Az angol Sky News hírtelevízió a belbiztonsági szervek egyik forrására hivatkozva pénteken azt írta, a biztonsági kamerák felvételeinek átnézése utána sikerült megállapítani az elkövető személyazonosságát.

Péntek este a legmagasabb, kritikus szintre emelték Nagy-Britanniában a terrorkészültség szintjét, a döntést Theresa May miniszterelnök jelentette be. Azt mondta, az elhárító szolgálatok megítélése szerint nem lehet kizárni, hogy a péntek reggeli terrorcselekményt rövid időn belül újabb támadás követheti.

Theresa May a készültségi szint emeléséről szóló péntek esti bejelentésében az MTI beszámolója szerint azt mondta: az intézkedés nyomán a rendőrség már kérte is a védelmi minisztertől a fegyveres erők segítségét. A brit kormányfő szerint egyes kiemelten védett helyszíneken a legmagasabb készültségi fokozat érvényének idejére a hadsereg egységei átveszik az őrzési-védelmi feladatokat a rendőrségtől. May hozzátette: a londoni tömegközlekedési hálózaton és az utcákon az eddiginél nagyobb létszámban járőröznek majd fegyveres rendőri egységek.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka nem sokkal a miniszterelnök bejelentése után, péntek esti sajtótájékoztatóján közölte: annyi katonai segítséget kért a kormánytól, amennyi lehetővé teszi ezer fegyveres rendőr átirányítását az eddig általuk ellátott biztonsági őrizeti feladatokról „a megnyugtató jellegű” járőrözési feladatokra.

Rowley azt mondta: a nyomozóhatóságok „kiváló előrelépést” értek el a metróban elkövetett pénteki támadás hátterének felderítésében, a rendőrség többtucatnyi tanút hallgatott ki, és a lakosság 77 fotót és videofelvételt küldött be a rendőrségnek a merényletről.

Azzal kapcsolatban, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára a londoni metróban elkövetett támadást, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője úgy fogalmazott: mára „igencsak rutinszerűvé” vált, hogy az Iszlám Állam jelentkezik elkövetőként hasonló bűncselekmények után, függetlenül attól, hogy volt-e tényleges kapcsolata az elkövetővel.

Ötfokozatú készültségi rendszerAz ötfokozatú brit készültségi rendszer most életbe léptetett, legmagasabb, kritikus riasztási fokozatát akkor lehet elrendelni, ha az elhárító szolgálatok megítélése szerint küszöbönálló merénylet veszélye fenyeget. A nagy-britanniai terrorfenyegetettség szintjéről a hírszerzési és elhárítási szolgálatok, valamint a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetői alkotta Egyesített Terrorizmuselemző Központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) dönt, amely a kormánytól függetlenül működik. A kormány számára a terrorellenes törvény alapján kötelező a JTAC döntéseinek elfogadása. A kritikus riasztási fokozat elrendelése lehetővé teszi, hogy a brit hadsereg segítséget nyújtson a rendőrségi munkához. (MTI)


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »