London munkáspárti polgármestere leváltaná a pártelnököt

London munkáspárti polgármestere leváltaná a pártelnököt

A brit Munkáspárt élén álló Jeremy Corbyn leváltására és a másik jelölt, Owen Smith támogatására buzdította a párt új vezetőjének megválasztására jogosultakat London polgármestere.

Sadiq Khan a The Observer című vasárnapi lapban megjelent cikkében úgy fogalmazott, Jeremy Corbyn nem tudta érvényre juttatni üzenetét a brit európai uniós tagságról júniusban tartott népszavazás kampányában. „Miért lenne ez másként egy parlamenti választáson?” – vetette fel a kérdést. A főváros munkáspárti polgármestere szerint Corbyn nem tud győztes csapatot építeni, és nem nyerte el a britek bizalmát és tiszteletét.

Az ellenzéki párt az európai uniós tagság fenntartásáért szállt síkra a kampányban, a kilépésről szóló döntés után pedig a parlamenti frakciójának többsége megvonta a bizalmat Corbyntól, akit tavaly szeptemberben választottak meg a Labour élére. „A munkáspárti képviselők nyolcvan százalékának nem élvezi a bizalmát. Úgy vélem, nem engedhetjük meg, hogy ez így menjen tovább” – írta Sadiq Khan.

Smith örül a támogatásnak

A polgármester, aki májusban foglalta el székét, mindeddig nem foglalt állást a vezetőválasztási folyamatban. Most úgy fogalmazott, a brit EU-népszavazás vizsga volt Jeremy Corbyn számára, és megbukott rajta. Owen Smith támogatásával kapcsolatban megjegyezte: a fontosabb kérdésekben egyetértenek, és politikustársa nemcsak vezetett, de meg is nyert a konzervatívokkal szembeni csatákat.

Owen Smith megtisztelőnek nevezte a támogatást, és úgy vélekedett, hogy Sadiq Khan „fantasztikus kampányt folytatott a polgármesteri tisztségért”, és sokan támogatják a pártban és általában a választópolgárok között. „Bizonyította, hogy a remény és az optimizmus győzedelmeskedhet, ha hiteles terv áll mögötte az emberek életére irányuló jelentős változások elérése érdekében. A polgármester-választás óta láthattuk, mi mindenre képes a Munkáspárt, ha hatalmon van” – idézte a BBC.

A baloldali párt vezetőválasztása szeptember 21-én zárul le, a szervezet következő vezető személyét szeptember 24-én, a liverpooli rendkívüli kongresszuson jelentik be.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »