London egy platformon van Budapesttel

London egy platformon van Budapesttel

Fizetett hirdetéssel kampányol a britek uniós tagsága mellett a magyar kormány. Szijjártó Péter szerint Magyarországnak nemcsak gazdasági, hanem politikai érdeke, hogy Nagy-Britannia továbbra is az EU-ban maradjon. A szigetországban csütörtökön szavaznak az uniós tagságról.

A magyar kormány egész oldalas fizetett hirdetésben korteskedik a britek unióban maradása mellett a Daily Mailben. A kétmillió példányban megjelenő bulvárlapban listaáron 18 millió forintba kerül egy ilyen hirdetés.

A Hír TV által megkérdezett nemzetközi jogász a Reggeli járatban azt mondta: a hirdetés nem tekinthető a belügyekbe való beavatkozásnak. „Azt láthattuk, hogy ebben a kérdésben megszólalt az amerikai elnök is, amikor Londonba látogatott. Tehát azt látjuk, hogy külföldi politikusok is megnyilvánulnak más országoknak az egyébként belsőbb ügyeihez tartozó kérdéseiben. Az EU-tagság nem egy olyan ügy, mint mondjuk egy egészségügyi reform” – mutatott rá Tóth Norbert nemzetközi jogász.

Luxembourgban az uniós külügyminiszterek tanácskozása előtt Szijjártó Péter is a britek unióban maradása mellett sorolta az érveket. „Magyarországnak és az uniónak is az az érdeke, hogy Nagy-Britannia tagja maradjon az Európai Uniónak. Ha a britek a kilépés mellett döntenének, akkor az EU mind gazdaságilag, mind politikailag rendkívüli módon meggyengülne, hiszen mégiscsak a világ 5. és az EU 2. legnagyobb gazdaságáról beszélünk” – érvelt a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó hozzátette: Magyarországnak a gazdasági mellett politikai érdeke is, hogy a britek az unió tagjai maradjanak, sok esetben ugyanis London egy platformon van Budapesttel. „Ebben a vitában a britek Magyarországhoz hasonló álláspontot képviselnek, mi hasonló álláspontot képviselünk, mint a britek. Ha ez a tábor elveszíti a legnagyobb szereplőjét és a legerősebb hangját, akkor az azt jelentené, hogy az Európa jövőjéről szóló vita a mi szempontunkból rossz irányba menne tovább” – jelentette ki Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter szerint a közelmúlt válságkezelése, mint például a migránshelyzet is azt bizonyítja, hogy a megfelelő gyorsaságú válaszlépést helyben a tagállamok képesek meghozni, ezért nem szabad, hogy még több hatáskört vonjanak el az országoktól.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »