Lódarazsak támadtak sportolókra Marosvásárhelyen

Veszélyes lódarazsak jelenlétére hívják fel a figyelmet a marosvásárhelyi Somostető környékén: az agresszív rovarok hétvégén futóversenyen részt vevő sportolókat támadtak meg, akik közül többen kórházba kerültek – számol be Gáspár Botond a kronika.ro-n.

A felhívást a Maros megyei hegyi- és speciális mentőszolgálat tette közzé az interneten. Kovács Róbert, a szolgálat vezetője rámutatott: az erdei futóösvények mentén ajánlott nagyon óvatosnak lenni, főként a hegygerincen haladó terepen. Nemcsak a fákon élő darazsakra kell odafigyelni, ugyanis a földben is lehetnek fészkek.

A szakértők azt javasolják: kisgyerekkel inkább ne keresse fel senki a környéket, de ha valaki arrafele sétál vagy sportol, vigyen magával fagyasztósprayt, hogy enyhíthesse az esetleges csípések égető hatását.

Kilenc személyt szállítottak kórházba

A vasárnap, szeptember 11-én a Somostetőn megszervezett futóversenyen közel harminc személyt támadtak meg a rovarok, közülük kilencet a kórház sürgősségi osztályán kellett ellátni, mert egyenként legalább öt csípést kaptak. A sportolók között volt a riói olimpián is szereplő nagyszebeni Daniela Cîrlan maratonfutó, aki a darázstámadást követően megnyerte a félmaratont, majd a fejét érő csípések miatt kórházba került. „A szervezet által adott reakciók egyénenként különböznek, allergiás tünetek jelentkezhetnek, de anafilaxiás sokkot is kiválthat a csípés. Ez nagymértékben függ az egyén testfelépítésétől, szervezetétől, semmiképpen nem hasonlítható össze a gyerekre és a felnőttre gyakorolt hatás” – magyarázta Kovács Róbert.

Az ügyben a polgármesteri hivatal is közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztatják a lakosságot, hogy a lódarazsak fészkei a somostetői szabadidős parktól mintegy tíz kilométerre, az erdőben találhatók, a Terebics–Cinege néven ismert útvonalon. A terület Marosvásárhely önkormányzatának tulajdona, de az erdészet felügyelete alatt áll, amelyet már értesítettek a helyzetről.

A térségben figyelmeztető táblákat szereltek fel, azonban arra kérik a sportolókat, hogy a helyzet orvoslásáig kerüljék az útvonalat. A közleményben ugyanakkor hangsúlyozták: a szabadidős park, a játszótér, a gumis réteggel borított futópályák és az állatkert övezetében nem áll fenn veszély, ugyanis rendszeresen végeznek rovarirtást.

Helyszíni ellenőrzést végez az erdészeti igazgatóság

Ilie Covrig, a megyei erdészeti igazgatóság vezetője arról számolt be: munkatársai helyszíni ellenőrzést végeznek. Szerinte lehetséges, hogy a darázsfészkek az erdőn kívül találhatók, mivel a faj a puhafát kedveli. Hozzátette, az említett nyomvonalon van néhány halom rothadásnak indult száraz fa, amelyekben fészket rakhattak a lódarazsak.

A lódarázs a földben és a fákon is rak fészket, ezek ötméteres körzetében rendkívül agresszíven viselkedik. A szakemberek szerint ugyanazok a védekezési módszerek ajánlottak, mint a méhek esetében: kerülni kell a hirtelen mozdulatokat és a zajongást, nem javasolt parfümöt viselni, illetve nem szabad lecsapni a rovart – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »