LMP: nem siker a minimálbér emelése

Az LMP szerint nem lehet sikerről beszélni a minimálbér emelésével összefüggésben.

Hadházy Ákos, az ellenzéki párt társelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón felidézte, hogy Orbán Viktor elképesztő sikerként értékelte a minimálbér 15 százalékos emelését.

Az LMP ugyanakkor nem gondolja azt, hogy siker az a bérmegállapodás, amellyel 3-4 év alatt elvileg eléri Magyarország Szlovákia és Románia bérszínvonalát – közölte. Szerinte a miniszterelnök akkor járna el helyesen, ha erről a témáról inkább nem beszélne, mert olyan ez mint a szocializmusban, ott is sokat lehetett hallani, hogy mennyire jól élünk, de nagyon sok ember mégsem hitte el.

A minimálbér az emelés után sem fogja elérni a létminimumot – bírált Hadházy Ákos, aki azt mondta: a jelenlegi kabinet kormányzása alatt 30 százalékkal maradtunk el Szlovákiától, Romániától. Szerinte a megemelt béreket a kisvállalkozások fizetik majd meg, s az 500 milliónál nagyobb nyereséggel bíró nemzetközi nagyvállalatok jártak jól, jelentős adókedvezményeket kaptak.

Arról, hogy a kormányfő az innováció jelentőségéről beszélt, azt mondta: a miniszterelnök “felébredt” végre és azt a rengeteg milliárdot, amit az uniótól e célra kapott az ország, “nem kellett volna ellopni”, illetve ehhez asszisztálni.

Hadházy Ákos kitért arra is, hogy egy nógrádi kisfaluban, Varsányban 350 milliós gyermekszegénység elleni program indul. Korábban már 150 millió forintot elköltöttek ilyen témában, de csak néhány ember járt jól, akiknek 80 milliós munkabért kifizettek – mondta. Hozzátette, a szegény gyerekeket egy éven át zenélni tanították, adtak hangszereket, majd azokat visszavették. Az új projektnél az első közbeszerzést 10 millió forintra becsülték a megvalósíthatósági tanulmánynál, és pont ennyiért is kaptak erre ajánlatot – jegyezte meg.

Felidézte azt is, hogy az LMP a Türr István kutatóközpont két korábbi, összesen 11,6 milliárdos projektje, az Aktívan a tudásért és az Aktívan a munkáért esetében 1,45 milliárd összegre vonatkozóan tett feljelentést. A nyomozó ügyészség levelében elismerte a hűtlen kezelés gyanúját mindkét esetben, és áthelyezte a nyomozati anyagokat a fővárosi ügyészségre – ismertette.

Az LMP társelnöke szerint ugyanakkor jellemző, hogy a nyomozó hatóság nem igazán siet, “ezek az átrakosgatások” sokszor azt a célt szolgálják, hogy lassítsák az eljárásokat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »