LMP: A kormány mindent elrontott, amit lehetett

A Magyarországra jutó uniós pénzek nagy részét ellopják. Nehéz megmondani, hogy a források 40 vagy 60 százalékát, mert nem átlátható a rendszer – erről beszélt a mai parlamenti vitanap előtt az LMP frakcióvezetője. Schmuck Erzsébet kifogásolta, hogy elsősorban nagy projektekre, például infrastrukturális beruházásokra jut pénz, miközben jóval kevesebb az oktatásra vagy az egészségügyre, vagyis azokra a területekre, ami „a közjót szolgálná”.

Schmuck Erzsébet úgy fogalmazott, hogy az uniós pénzeket a kormány a saját propagandacéljaira használja fel, és a források lehívásánál „mindent elrontott, amit el lehetett”. A pénzfelhasználás ugyanis, bár gyors a folyamat, a korrupció, a koncepció hiánya, a függőség növekedése a jellemző, és mindez rossz intézményrendszerrel és átláthatatlansággal párosul. Az LMP szerint az uniós pénzek felhasználásánál növelni kellene a kiszámíthatóságot, és olyan programokat is nagyobb arányban támogatni, mint például az épületfelújítások. A korrupciót az egyik legnagyobb problémaként említette, szerinte a kormány egyértelműen a politikai haszonszerzésre fordítja ezeket az összegeket.

Emlékeztetett arra, hogy a kormányoldal korábban kétszer sem vette tárgysorozatba azt az LMP-s törvényjavaslatot, hogy az uniós pénzfelhasználásért felelős miniszter (azaz Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője) évente számoljon be a parlamentnek a források lehívásáról. Enélkül szerinte a parlamenti vitanap csak arra jó, hogy a kormány sikerpropagandájának adjanak teret.

A parlament ma délután tart vitanapot a kormány kezdeményezésére a 2014 és 2020 között Magyarországnak járó EU-s források felhasználásának állásáról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »