Liviu Dragnea nem lehet miniszterelnök?

Miközben Liviu Dragnea PSD-elnök szerint az államfő nem utasíthatja el kormányfői kinevezését pártja választási győzelme esetén, kiderült, hogy az elnöknek erre még törvényes jogalapja is lenne.

ziuanews.ro-Liviu-Dragnea_b

Miközben Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) választási csalás miatt jogerősen elítélt elnöke szerint Klaus Johannis államfő nem utasíthatja el a kinevezését, ha pártja megnyeri a jövő vasárnapi parlamenti választást, és őt jelöli miniszterelnöknek, sajtóértesülések sszerint a PSD-ben lázasan keresik a megoldást annak a jogszabálynak a megkerülésére, amely megtiltja, hogy egy jogerősen elítélt személy kormánytag legyen.

Az RMDSZ-szel is kormányozna a PNL

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) és az RMDSZ-szel is hajlandó lenne koalícióra lépni, amennyiben így sikerülne biztosítani a kormányzáshoz szükséges többséget – jelentette ki szerda este Ilie Bolojan, a párt főtitkára. A politikus ugyanakkor további találgatásokba nem bocsátkozott.

Dragnea a Ziarul Financiar című gazdasági lapnak úgy nyilatkozott: egyelőre nem dőlt el, milyen tisztséget kíván majd viselni a választások után. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a PSD győzelme esetén, és amennyiben kormányképes többséget tud alakítani, megteszi majd a javaslatát. Arra az esetre, ha az államfő ezt elutasítaná, emlékeztetett: az alkotmánybíróság 2014-ben úgy döntött, ha egy párt egymagában vagy koalícióban többséget alkot, és javaslatot tesz a miniszterelnök személyére, az álalmfő nem utasíthatja el.

Álláspontja szerint az alkotmány azon kitétele, miszerint az elnök a pártokkal folytatott egyeztetést követően bíz meg egy jelöltet kormányalakítással, csak arra az esetre érvényes, ha a választások nyomán nem jön létre kormányképes többség. Ennek nyomán arra a felvetésre, mi történik, ha Johannis nemet mond, így válaszolt: „Ez nem fog menni.”

Mint arról beszámoltunk, Johannis korábban egyértelműen leszögezte: nem bíz meg kormányalakítással olyan személyt, akit jogerősen elítéltek, vagy aki ellen bűnvádi eljárás zaajlik.
Ugyanakkor az Adevărul napilap rámutat: létezik egy olyan jogszabály, amely egyértelműen megtiltja, hogy egy jogerősen elítélt személy a kormány tagja legyen. Mivel pedig Dragneát idén jogerősen két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a Traian Băsescu akkori államfő leváltásáról szóló népszavazás során elkövetett választási csalás miatt, sem miniszterelnöki, sem miniszteri tisztséget nem tölthet be.

Per Pontáék ellen „sorosozás” miatt
Beperelte csütörtökön Nicușor Dan, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke Victor Ponta volt PSD-s miniszterelnököt és Sebastian Ghiță független képviselőt, a soviniszta Egyesült Románia Párt (PRU) politikusát becsületsértés miatt. A politikus fejenként 500 ezer lejes erkölcsi kártérítést köetel, amiért Ponta és Ghiță következetesen „Soros György emberének” nevezi őt. Ponta reakcióként csütörtökön megismételte állítását.

A lap szerint a párt jogászai most azt a feladatot kapták, hogy vizsgálják meg, hogyan kerülhető meg a kormány működését szabályozó, 2001-ben elfogadott törvény ezen cikkelye. A sors iróniája, hogy a vonatkozó törvényt a szintén PSD-s Adrian Năstase vezette kormány idején fogadták el, a román EU-csatlakozás megkönnyítését célzó korrupcióellenes intézkedések részeként.

A párt egyik jogásza, Şerban Nicolae úgy véli, mivel Dragneát állmapolgári jogaitól nem tiltották el, így választhat és választható, nincs gond. Ugyanakkor a 2001-es törvényben nem erről van szó: az egyértelműen kimondja, hogy akit jogerősen elítéltek, nem lehet a kormány tagja. Egy másik jogász, Elenina Nicuţ szerint ugyanakkor az ügyben az alkotmánybíróságnak kell majd döntenie.

A PSD választási győzelme egyébként szinte biztosra vehető: a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szerdán ismertetett felmérése szerint 40 százalékon áll, a második USR 19-en, míg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 18-on. Az ALDE és a PMP 7-7 százalékot kapna, míg az RMDSZ 3 százalékon áll. A PNL saját felmérése szerint is 40 százalékon áll a PSD, de a PNL 32-n, az USR pedig csak tízen.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »