Liu Shaolin nagy esélye

Liu Shaolin nagy esélye

Ha az elmúlt hónapok havas-jeges magyar eredményeit nézzük, nem túlzás kijelenteni: két esztendő múlva a magyar delegáció éremeséllyel utazhat majd a phjongcshangi téli olimpiára. A dél-koreai helyszínen leginkább rövid pályás gyorskorcsolyázóink okozhatnak meglepetést, bár reményeink szerint akkor már nem meglepetésemberként, sokkal inkább valós esélyesként kell majd emlegeteni Liu Shaolin Sándort, Liu Shaoangot vagy Knoch Viktort.

Ők valamennyien ezen a hétvégén egy másik dél-koreai helyszínen, Szöulban lépnek majd jégre – méghozzá az idény legfontosabb versenyén, a világbajnokságon. A Nemzetközi Korcsolyázószövetség (ISU) angol nyelvű beharangozójában a vb-ezüstérmes dél-koreai Pak Szejong (Park Se Yeong) és a bronzérmes kínai Vu Ta-csing (Wu Dajing) mellett Európából a Liu Shaolin Sándorra és az orosz Dmitrij Migunovra hívják fel a sportág iránt érdeklődők figyelmét. Utóbbi nemzetből az olimpiai és világbajnok Szemjon Jelisztratovra már nem tudják, ugyanis ő is érintett lett a meldoniumbotrányban: doppingtesztje pozitív eredményt hozott.

A magyar Liu Shaolin Sándor pedig pozitív érzéseket adott mostanság, hiszen 2015–2016-os szezonjában sok hibát nem lehet fellelni. A Világkupa-sorozatban Torontóban 500, Nagojában és Dordrechtben 1000 méteren lett második, a múlt heti Shanghai Trophyn pedig 500 méteren vehetett át bronzérmet. A szocsi Európa-bajnokságon három ezüstöt (1500 és 1000 méter, valamint az összetett) nyert, ám lehet, hogy hamarosan mindhárom bearanyozódik, hiszen a már említett doppinggal megbukott orosz Jelisztratov zárt előtte mindegyik alkalommal.

– Esélyes azonban így is bőven lesz ezen a világbajnokságon – válaszolta megkeresésünkre már Szöulból Liu Shaolin Sándor. – Az elmúlt időszakban sokat versenyeztünk, de keményen is dolgoztunk, így remélem, hogy én leszek az egyik, aki elhódítja a bajnoki címet. Hogy mennyivel lesz más az én életemben ez a világbajnokság? Azt hiszem, semennyivel.

Az esélyesség terhét tehát jól cipeli a magyar versenyző, ám nem csak egyéniben érhet oda a dobogóra, a Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Burján Csaba összetételű váltó – a tavalyi moszkvai világbajnokságon elért második hely után – is eredményes lehet. Mutatja ezt az is, hogy a torontói Világkupán a harmadik, míg Sanghajban az első helyen zárt a magyar csapat. A nőknél váltóban nem indulnak magyarok, egyéniben azonban rajthoz áll a lillehammeri téli ifjúsági olimpián érmet szerző Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca is.

És hogy mit vár a versenyzőktől Bánhidi Ákos, a válogatott vezetőedzője?

– Egy eredményekben gazdag, de végtelenül hosszú és fáradtságos idényen vagyunk túl. Bizakodó vagyok, mert mindig annak kell lennem, igaz, a versenyzőink olyan sorozatterhelésen vannak túl, ami rettenetesen felemésztette az energiájukat – fogalmazott a szakember, aki hozzátette a különböző versenyek között rendelkezésre álló szűk időszakokban igyekezték a sportolókat olyan edzésekkel foglalkoztatni, amelyekkel a vb-re még mozgósíthatják maradék energiájukat.

A világbajnokságon pénteken, magyar idő szerint hajnali 3 órakor rajtolnak az egyéni selejtezők mindkét nem számára 500, 1000 és 1500 méteren. Szombaton 6 órától 500-on és 1500-on küzdenek az érmekért a versenyzők, majd a férfi és női váltók elődöntőit rendezik meg. A vasárnapi zárónapon, ugyancsak 6 órai kezdettel 1000 méteren találnak gazdára a medálok, majd jönnek a férfi és női szuperdöntők, valamint a váltóversenyek fináléi. A szuperdöntőkben mindkét nemnél az egyéni távokon szerzett pontok alapján kialakult rangsor első nyolc helyezettje vehet részt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 11.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »