Litvánia páncélozott katonai járműveket vesz Németországtól

Litvánia 168 darab M577-es típusú páncélozott harcjárművet vesz Németországtól, a szövetségi hadsereg (Bundeswehr) eszközállományából, az erről szóló szerződést szerdán írták alá a két ország védelmi minisztériumainak képviselői a litván fővárosban, Vilniusban.

A NATO-tag balti állam a következő két évben több szakaszban kapja majd meg a harcjárműveket, amelyekért hozzávetőleg 1,6 millió eurót (mintegy fél milliárd forint) fizet.

Az Oroszország Kalinyingrádi területe által is határolt Litvánia az ukrán konfliktus és az abban való orosz közreműködés miatt aggódik saját biztonságáért, és erőteljes fegyverkezésbe kezdett. A volt szovjet tagköztársaság ezzel párhuzamosan a NATO támogatására is épít: az észak-atlanti szövetség erőteljesebb kelet-európai jelenlétének részeként jövőre egy-egy nagyjából ezer katonából álló zászlóaljat telepít Litvániába, Észtországba, Lettországba és Lengyelországba.

(MTI)

Korábban írtuk: A paranoiás litván vezetés kézikönyvvel akar partizánokat faragni a lakosságból az "orosz megszállás" esetére


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »