Lipšic feljentést tesz a Špirko-ügy miatt, szerinte továbbra is ott az ügyész nyaka körül a hurok

Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) és Jozef Rajtár (SaS) ellenzéki képviselők feljelentést tesznek Vasil Špirko ügyész vizsgálatával kapcsolatosan. Szerintük az eljárás dokumentumainak visszatartásával a belügyminiszter, Robert Kaliňák és Ladislav Bašternák vállalkozó közötti kapcsolat kivizsgálását, amit Špirkonak kellene felügyelnie.

 

Bonyodalmak Špirko körül

 

A Legfőbb Ügyészség már korábban meggyanúsította Špirkot hatásköri visszaéléssel, azonban augusztusban megszüntették a vizsgálatot.  Lipšič elmondása szerint ismeretlen ellen tesznek feljelentést, aki azonban mégis ismert. Elmondása szerint ő egy nyomozó, aki Špirko ügyészt egy adócsaló vallomása alapján gyanúsította meg – a nyomozó nevét nem hozták nyilvánosságra.

 

Az ellenzéki képviselő meg van róla győződve, hogy a belügyminiszter a NAKA segítségével igyekszik félreállítani az ügyészt, aki utána nézne a dolgoknak. Jozef Rajtár szerint  hiába van csúcspontján a a Bašternák-ügy, a vállakozó új objektumokat húz fel építési engedély nélkül. Szerinte azért van minden Kaliňák körül rendben, mert ha nyomozni kezdene, a NAKA közbelépne.

 

Parlamenti bizottság vizsgálhatja az ügyet

 

Lipšic szeretné összehívni a parlament alkotmányjogi bizottságát is az ügy kivizsgálása érdekében és nagyon örülne neki, ha a kormánykoalíció képviselői egy ilyen komoly ügyben ezt lehetővé tennék. A szükséges aláírásokat hétfőn szeretnék leadni, innentől Róbert Madej (Smer-SD)  bizottsági elnöknek hét napja marad a bizottság összehívására.

 

A Főügyészség augusztus megszüntette a Špirko elleni vádemelést, mert nem volt kellően alátámasztva a vád. A vádiratban az eljáró nyomozó ugyan törvényekre hivatkozik, de egyáltalán nem fejtette ki, milyen törvénysértést is követett el Špirko.

 

„Épp az ilyen vádemeléseket szüntette meg korábban az Alkotmánybíróság, mert nem vizsgálhatóak ki.”, magyarázta döntését Jaromír Čižnár főügyész.

 

Špirko felügyeli a B.A. Haushoz köthető gyanús tranzakciók ügyében zajló nyomozást, amiben közvetlenül érintett Robert Kaliňák belügyminiszter, Ján Počiatek volt közlekedésügyi miniszter és Ladislav Bašternák vállalkozó. Ez utóbbi áfacsalással gyanúsítja a rendőrség. A nyomozás azt vizsgálja, hogy a B.A. Haus és a belügyminiszter közti pénzügyi utalások törvényesek voltak-e.

 

teraz.sk, Körkép.sk
kép: hnonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »