Liget-projekt: a budapestiek megakadályozhatnák?

Liget-projekt: a budapestiek megakadályozhatnák?

Elkezdődött a korábbi Hungexpo-épületek bontása a Városligetben. Az ott táborozó önkéntesek elbarikádozták a biztonsági kijáratot, de komolyabb rendbontás eddig nem történt. A belügyminiszter nem indít vizsgálatot az őrzővédők korábbi fellépése miatt.

Kedden sem csitultak az indulatok a Városligetben – elkezdődött ugyanis a korábbi Hungexpo épületének bontása.

„A bent lévő fák nagy részét megóvják, egyelőre csak az épületet bontják le. Ez nagyon jó hír, azt gondolom, hogy az, hogy az épületeket le kell bontani, azzal mindenki egyetért, én magam is. Rendben van, bontsák le az épületet, azonban ahhoz, hogy a benti fákat megóvjuk, elsősorban a törzsüket kell megóvni. Arra tettem javaslatot, hogy jó lenne, ha OSB- vagy raklapokkal a fák törzsét megóvnák. A biztonsági cég, illetve a bontószolgálat arra hivatkozott, hogy a ligetvédők nem engedik be ezeket a szállítmányokat” – mondta Megyeri Szabolcs kertész.

A ligetvédők barikádot emeltek a biztonsági szolgálat és a bontócég által menekülési útvonalként kijelölt kapu előtt. Az egyik baloldali kis párt képviselője bejelentette: bíróságon támadja meg a birtokvédelmi határozatot, amely alapján megkezdték a munkát.

„Ha a Városliget Zrt. jogszerűen járt volna el, és betartotta volna a szabályokat, akkor azt gondolom, hogy az egész eljárás sokkal simábban ment volna, és bár nyilván a tiltakozás ugyanúgy fennmarad, de a konfliktusok és a viták kisebbek lennének. A birtokvédelem több ponton hibás volt, ennek kapcsán a PM majd bejelentést is tesz a megfelelő helyen, és sajnos azóta sem sikerült számos magántulajdont kihozniuk a területről a ligetvédőknek” – fejtette ki Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja.

Sallai Róbert Benedek délután egyeztetett Baán Lászlóval, a beruházás miniszteri biztosával. Az LMP-s képviselő úgy látja, csak a budapestiek akadályozhatják meg a beruházást. „A fővárosi embereken van a sor, hogy lényegesen nagyobb társadalmi részvétellel próbálják meg a véleményüket kifejezni. Utolsó információim szerint nagyjából 40 ezren írtak alá olyan petíciót, hogy a Városligetben ne jöjjenek létre új létesítmények, és csak olyan célú fejlesztés valósuljon meg, amely nem veszélyezteti a zöld felületeket” – fogalmazott.

A DK hétfőn a liget biztonsági őreinek fellépése miatt a belügyminisztertől várt vizsgálatot. Pintér Sándor szerint azonban ez az ügyészség hatásköre.

„Tisztátalan helyzet nincs, a jogot kell alapul venni. Vizsgálatot sem folytatunk, büntetőeljárást folytatunk, hisz van olyan feljelentés aminek a tekintetében súlyos testi sértést követtek el. Én nem akarok prejudikálni, hogy ki követte el és miért, de egy büntetőeljárás keretében ki fogja vizsgálni a rendőrség. A többi területen is vagy szabálysértés történik vagy bűncselekmény történik, egyéb dolgok azok nem rendőri területre tartoznak” – fogalmazott a belügyminiszter.

A Liget-projektért felelős kormánybiztos közben a Városliget Zrt. információs kiadványában veszi védelembe a beruházást. Baán László itt arról beszélt, hogy a magyar történelem során minden nagyobb beruházást ellenállás fogadott.  


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »