Liga 1: elégedetlen, de tízéves tervben gondolkodik a „sporifőnök”

Liga 1: elégedetlen, de tízéves tervben gondolkodik a „sporifőnök”

Tízéves távlatban beszélt a hazai bíráskodás megreformálásáról Kirosz Vasszarasz, a romániai labdarúgóbírók országos testületének (CCA) vezetője, amikor kedden a sajtó képviselői elé állt Bukarestben.

vassaras2_bKirosz Vasszarasz (fotó: Prosport)

A görög szakember, mint ismeretes, az élvonalbeli bajnokságban egyre gyakoribb bírói tévedések okozta közfelháborodás miatt gyűlést hívott össze a Liga 1 sípmesterei és partjelzői számára, amit egy felmérővel toldott meg, még mielőtt sajtótájékoztatón hangot adott volna álláspontjának. „Nem vagyok elégedett az elmúlt hónapok teljesítményével, de kellő tapasztalatom van ahhoz, hogy meg tudjam különböztetni a szándékosságot a véletlen hibától. Mindegyik csapat ellen hoztak téves ítéletet. Ezt nehéz kezelni, mert problémák vannak a fiatalokkal és a tapasztaltakkal is” – mutatott rá Vasszarasz.

Hozzátette, évekkel ezelőtt is többször gyanúsították meg pártoskodással a „sporikat”, többeket becsméreltek, hogy nem képesek az elejétől a végéig levezényelni egy találkozót. „Amikor tapasztalt bíró hibázik, megkérdezik, hogy miért nem küldtünk fiatalt és ugyanez történik fordított helyzetben is. A romániai játékvezetőket támogatni kell, mert ez most egy gyenge időszak a számunkra. Amikor a játékos hibázik a pályán, kap egy újabb lehetőséget a következő meccsen” – állt ki a szakma képviselői mellett az 50 éves CCA-vezető.

Bár nem fejtette ki, de elmondása szerint többet tett az elmúlt két évben, mint amire kinevezésekor bárki is számított, és leszögezte: „tíz éven belül sok pozitív változást” lehet majd látni. Terveit nem részletezte, de arra kitért, hogy stabilitásuk töretlen maradt, és igyekeztek távol tartani magukat a botrányoktól, mert „a minőségre és nem a mennyiségre” összpontosítanak.

Egy hete, mint ismeretes, a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) vezetője, Gino Iorgulescu nyílt levélben „kongatta meg a vészharangot” a Liga 1-ben elburjánzott hibás bírói döntések miatt, amelyek szerinte is befolyásolják az összetett állását. Ennek kapcsán párbeszédre és cselekvésre szólította fel a CCA-t. Később Răzvan Burleanu, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke is elégedetlennek mutatkozott a játékvezetés minőségével, de nem a vezetőségváltásban, hanem a sípmesterek új rendszerben történő osztályozásában lát erre megoldást. A Krónika által korábban megkérdezett egykori futballbíró, Kocsis Béla szerint viszont Vasszarasznak „nincs mit keresnie a testület élén”, és jelen vezetés mellett nem is remél előrelépést a szakmában.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »