Lidl: marketingből ötös, de hol a fairplay?

Lidl: marketingből ötös, de hol a fairplay?

A Lidl jelszava a méltányos kereskedelem és a fenntarthatatóság. Mégis a távoli országokban a Lidlnek beszállító gyümölcsültetvényeken embertelen munkakörülmények uralkodnak. 

A 2016 június végén nemzetközi civil szervezetek ecuadori és costa ricai jogvédő aktivistákkal együtt átadták az első 10.000 aláírást, amelyben a Méltényos gyümölcsöt! nevű nemzetközi petícióhoz csatlakozó fogyasztók arra kérik a Lidl szupermarketláncot, hogy működjön valóban felelős vállalatként.  

Úgy tűnik az akció nem volt sikertelen. A szupermarketlánc párbeszédet kezdeményezett az Oxfam helyi jogvédő partnerszervezetével a Lidl egyik (Finca Once nevű) cost ricai beszállítójánál előforduló munkáltatói jogsértésekkel kapcsolatban. Csak remélni lehet, hogy a folyamat nem reked meg a párbeszéd szintjén, hanem tényleges változások követik.

Ugyanakkor a Lidl nem kötelezte el magát amellett, hogy az ecuadori beszállítóinál érvényesíttesse a szakszervezeti jogokat, ami fontos lenne azért, hogy megvédje a szakszervezethez csatlakozott munkásokat az attrocitásoktól.

Az átláthatóság terén is van még hova fejlődni: ahhoz hogy a fogyasztók és a jogvédő szervezetek számára valóban ellenőrizhető legyen, hogy mi áll a jól csengő reklám hátterében, a Lidl-nek átláthatóvá kellene tennie a beszállítói láncát.

 Tudj meg többet a gyümölcsök ellátási láncáról. A Méltányos gyümölcsöt! nemzetközi kampány követelései a Lidl-től

Fizessenek méltányos árat az összes gyümölcs, így a banán és ananász, beszállítóiknak, különösen a kisebb gazdaságoknak!

Biztosítsák, hogy minden, a Lidl-ben kapható gyümölcsöket termesztő munkás fizetése elérje a létminimumot!

Biztosítsák, hogy a gyümölcstermelő munkások biztonságos és emberhez méltó körülmények között dolgozhassanak, és ne legyenek kitéve mérgező vegyszereknek!

Biztosítsák a gyümölcstermelő munkások jogát a szakszervezeti érdekvédelemhez.

 

A Lidl vállalati felelőssége a termőföldtől az üzletek polcáig és még tovább is terjed. A méltányos felvásárlási ár, az emberi- és munkajogok tiszteletben tartása alapvető a Lidl által is fontosnak tartott fenntartható fejlődés és társadalmi felelősségvállalás szempontjából.

 

Miért van szükség erre?

A szupermarketek déligyümölcsökért fizetett felvásárlási ára sokszor nem fedezi a fenntartható termelés valós költségeit. A láncoknak legalább a Fairtrade minimumárat ki kellene fizetniük a gyümölcsökért. Ha a szupermarketek nem fizetnek fenntartható árat, az egyet jelent a munkások kizsákmányolásával, az alacsony bérekkel, a bizonytalan munkával, a szakszervezeti érdekvédelemre és a kollektív tárgyalásokra vonatkozó jogok korlátozásával.

A nyomott árak akadályozzák, hogy a termelők környezetvédelmi beruházásokba fektessenek. A méltányos, fenntartható ár a környezetvédelem szempontjából is elengedhetetlen.

A Méltányos gyümölcsöt! kampány azt szeretné elérni, hogy minden termelő méltányos és fenntartható árat kapjon a termékéért. Különösen a kistermelők, akiknek éppúgy joguk van a méltó életkörülményekhez. Ehhez az szükséges, hogy termékeik eljussanak a piacra és a szupermarketek az ő árujukat is átvegyék, természetesen méltányos áron, és ne csak a nagyobb termelőktől szerezzenek be.

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

     Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza 

 

 


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »