Líbiában Kadhafi bukása óta káosz van

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója szerint Líbia nem képes kezelni az országát érintő migrációs nyomást.
Marsai Viktor az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában azt mondta: akár egymillióan is lehetnek olyanok, akik a szubszaharai térségből Líbiába érkeztek. Ők zömében fiatalemberek, akik pénzt akarnak szerezni, hogy a Földközi tengeren át Európába jussanak, ezért különböző milíciákhoz csatlakoznak.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét

Líbiában ugyanakkor nincs egy erős központi hatalom, amely képes lenne ezt kezelni, külső segítséget pedig nem nagyon fogadnak el. Masszívabb fellépést Líbián belül csak a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet csoportjai elleni segítségként fogadnak el, azt is csak amerikai légicsapások formájában.

Egy bécsi nemzetközi konferencián felszólalt Líbia külügyminisztere, és arról beszélt, ellenzi a felvetést, hogy Líbiában uniós menekültbefogadó központok épüljenek. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) konferenciáján felszólaló Mohammed Táher Sziala úgy vélte, hogy az unió az emberek visszaküldésével lemond a menekültekkel szembeni felelősségéről, amelyet így helyette Líbiának kellene viselnie. Aláhúzta: Líbia nem a menekültek átjáró országa.

Marsai Viktor azt mondta: Líbiában Kadhafi bukása óta káosz van. Valójában a központi kormányzat kezében semmi hatalom nincs, milíciák, törzsi csoportok uralják az országot. A kutató szerint mindenekelőtt arra lenne szükség, hogy Líbiában ismerjék el egységkormányukat. Jelenleg ugyanis a nemzetközi közösség számára is probléma, hogy nincs kivel tárgyalni, nem látható, pontosan kinek a kezében van valójában a hatalom – fejtette ki az NKE oktatója.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »