Líbia megfenyegette az Európai Uniót – a migrációval zsarol

Olaszország és főleg az EU anyagi segítségét sürgette Abdulsalam Kajman a líbiai nemzeti egységkormány miniszterelnök-helyettese Rómában vasárnap hangsúlyozva, hogy segítség nélkül az észak-afrikai országból Európába tartó migráció nem fog leállni, sőt tovább növekszik.

Abdulsalam Kajman, Líbia déli határtérségét drámainak nevezett. A miniszterelnök helyettes szerint Líbia déli határain keresztül áramlanak be az országba a környező afrikai államokból érkező migránsok. Abdulsalam Kajman szerint már érezni az eredményét az április elején a római belügyminisztériumban született békemegállapodásnak, amelyet a Líbia déli részét uraló több mint hatvan törzsi klán vezetői írtak alá az olasz külügyminiszter és belügyminiszter irányításával. A törzsek közötti korábbi konfliktusok leálltak, ez azonban nem vezetett a déli határok ellenőrzéséhez.

A líbiai miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy Líbiában határőrségre van szükség, a déli határokon éppúgy mint északon, a líbiai tengerpartokon. Hozzátette, hogy az olasz kormány készen áll a líbiai határőrök képzésére, ennek anyagi hátterének biztosítására azonban az EU és az egész nemzetközi közösség segítsége is kell, “Líbiát nem lehet magára hagyni” – mondta Abdulsalam Kajman.

Hangsúlyozta, hogy a Líbia déli térségében fiatalok a gazdasági válság miatt az embercsempészek számára dolgoznak, ezért is szükséges az ország gazdasági fellendítése. Segítség nélkül, a Líbiából érkező migráció nem áll le – jelentette ki a líbiai politikus.

Az affaritaliani.it olasz politikai hírportál szerint Abdulsalam Kajman a migrációval “zsarol”, pénzt sürgetve a Fájez esz-Szarrádzs vezette egységkormánynak.

Marco Minniti és a német belügyminiszter Thomas de Maiziere közösen kérte egy EU-misszió elindítását a Líbia és a vele délen szomszédos Niger közötti határon az Európába érkező illegális bevándorlás leállítására.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »