Lezuhanhatott a fáról az ember őse

Lezuhanhatott a fáról az ember őse

Lezuhanhatott a fáról, úgy lelhette halálát az ember őse, Lucy egy friss kutatás szerint.

A fáról lezuhanva érte a halál „az emberiség nagyanyját”, Lucyt – erre jutott egy amerikai kutatócsoport a The Guardian cikke szerint. A 3,2 millió éves csontvázon olyan sérüléseket találtak, amelyek megegyeznek az olyan emberével, aki egy keményebb felületre zuhan rá, így azt gyanítják, Lucy leeshetett egy fáról, úgy lelhette halálát.

„Úgy vélem, a sérülések olyan súlyosak lehettek, hogy Lucy rögtön meghalhatott a zuhanás után” – jelentette ki John Kappelman antropológus, aki a kutatást vezette a Texasi Egyetemen, Austinban.

Lehettek megvadult állatok is

Bár a kutatást a neves Nature folyóiratban publikálták, több tudós mégis úgy véli, hogy hiba is csúszhatott a számításba. Az Arizonai Állami Egyetemen oktató Donald Johanson a The Guardiannek arról beszélt: a csonttörésnek számtalan magyarázata lehet. A Lucyt több mint negyven évvel ezelőtt, Etiópiában felfedező tudós szerint az, hogy leesett a fáról, csupán egy elmélet, amelyet sem igazolni, sem cáfolni nem lehet, épp ezért bizonyíthatatlan.

A fáról való zuhanás helyett Lucyt éppúgy eltaposhatták megvadult állatok is azelőtt, hogy az üledékek befedték csontjait, és aztán bezárták őt a sziklákba.

A Berkeley-i Kaliforniai Egyetemen dolgozó Tim White paleoantropológus szerint a fellelt törések természetes sérülései a hasonló kövületeknek. Szerinte ugyanezen logika alapján számtalan vízilóról, orrszarvúról, gazelláról és elefántról meg lehetne állapítani, hogy lezuhant egy fáról.

Kevesebb mint harminckilós

Lucyt 1974-ben fedezte fel Johanson egy tanítványával, Tom Grayjel, amikor ősi állatcsontokat kerestek Etiópia északi részén, Hadar településhez közel. A felfedezés utáni ünneplés során a Beatles legendás Lucy in the sky with diamonds című dalát hallgatták, innen kapta nevét az Australopithecus afarensis fajba sorolható Lucy is. A tudósok számításai szerint a hosszú karokkal, hajlott ujjakkal rendelkező, a fákon jóval otthonosabban mozgó Lucy kevesebb mint harminc kilót nyomhatott, és már 15 méterről lezuhanva ilyen súlyos sérüléseket szerezhetett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »