Levélben szólít a pápa az ausztrál bennszülött kultúra megőrzésére

Levélben szólít a pápa az ausztrál bennszülött kultúra megőrzésére

Nem hagyhatjuk, hogy az ausztrál bennszülöttek kultúrája eltűnjön – fogalmazott Ferenc pápa üzenetében, amelyet Szent II. János Pál történelmi látogatásának 30. évfordulója alkalmából küldött Ausztráliába.

A lengyel pápa 1986. november 29-én járt Alice Spring településen, ahol találkozott a Torres-szoros bennszülöttjeivel és a térség szigeteinek lakóival. Ferenc pápa üzenetét a canberrai apostoli nuncius közvetítette a Torres-szoros bennszülöttei és a szigetlakók katolikus tanácsa elnökének, John Lochowiaknak.

Ferenc pápa lelki közelségét fejezte ki az ausztrál őslakosoknak és nagy elismeréssel szólt ősi kulturális örökségükről, amely e nép zsenialitását és méltóságát tükrözi. Emlékeztetett II. János Pál harminc évvel ezelőtt mondott szavaira: „Ne higgyétek, hogy ajándékaitok olyan keveset érnek, hogy nem kell törődnötök megőrzésükkel! Osszátok meg egymás között és tanítsátok meg gyermekeiteknek! Énekeitek, történeteitek, festményeitek, táncaitok és nyelveitek sose vesszenek el!”

„Amikor megosztjátok másokkal közösségetek nemes hagyományait, tanúságot tesztek az evangélium erejéről, amely tökéletesít és megtisztít minden társadalmat és ezáltal beteljesíti Isten szent akaratát” – írta Ferenc pápa üzenetében az ausztrál bennszülötteknek.

Ferenc pápa emlékeztetett arra, hogy elődja, II. János Pál történelmi beszédében rámutatott, hogy az evangélium minden nyelven beszél, értékel és átölel minden kultúrát. Támogatja minden emberi dologban és ha szükséges, megtisztítja azokat. Elítélte az európai gyarmatosítók által elkövetett visszaéléseket, akik megfosztották ősidők óta lakott területeiktől a bennszülötteket, senkiföldjének tekintve azokat.

1992-ben az ausztrál Legfelsőbb Bíróság történelmi ítéletet hozott a „senkiföldje” alapelv felszámolására. Június 21-én negyvenéves küzdelmet követően Larrakia ausztrál őslakossága végre visszanyerte ősei földjeit: 52 ezer hektár területet északon, Darwin közelében.

Ferenc pápa nemrégiben, október 24-én a jezsuitákhoz szólva  beszélt az őslakos népek kérdéséről. Kiemelte, hogy ma az uniformizáló és pusztító globalizáció ezeket a népeket meg akarja semmisíteni. Ehelyett azonban a kultúrájukat meg kell menteni – jelentette ki az egyházfő. A gyarmatosítás korára visszaemlékezve a pápa megerősítette, hogy annak az időszaknak az egyházi megközelítése arról szólt, hogy a népek megtérését keressék. Ez  centralizáló, központosító értelmezés volt, amelyben az uralkodó birodalom rákényszerítette hitét és kultúráját másokra. Érthető, hogy abban a korszakban így gondolkodtak, de ma abszolút szükség van egy ettől radikálisan eltérő gondolkodásra, amely minden népet, annak kultúráját és nyelvét értékeli. Ferenc pápa utalt az inkulturáció pozitív tapasztalatára, amelyet Matteo Ricci jezsuita misszionárius Kínában, Roberto de Nobili pedig Indiában alkalmazott. Ők úttörők voltak, de gyakorlatukat a római központosítás hegemóniára törekvő elképzelése megfékezte és félbeszakította. Mindez megakadályozta a párbeszédet, amely a kultúrák közötti kölcsönös tiszteletet lehetővé tenné – világított rá Ferenc pápa.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »