Levélben keresik meg a határon túli választópolgárokat októberben

Levélben keresik meg a határon túli választópolgárokat októberben

BUDAPEST. Október elsõ hetében levélben keresi meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a mintegy 650 ezer, magyarországi lakcímmel nem rendelkezõ választópolgárt a regisztrációjukkal kapcsolatban – jelentette be az NVI elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

Pálffy Ilona azt mondta: azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkezõ választópolgároknak, akik a 2018-as országgyûlési választásokon szavazni szeretnének, regisztrálniuk kell a választási névjegyzékbe. Hangsúlyozta: aki korábban már sikeresen regisztrált, annak nem kell új kérelmet benyújtania, mert a korábbi tíz évig érvényes. A regisztrációra a választás elõtti 15. napig lesz lehetõség. A magyarországi lakcímmel nem rendelkezõ választópolgárok levélben és csak országos listára szavazhatnak.   

Péntekig 294 866, magyarországi lakcímmel nem rendelkezõ választópolgár regisztrált az NVI-nél. Õket az igazságügyi minisztériumi (IM-) rendelet alapján megkeresik, azt javasolva, hogy ha változás történt az adataikban – elköltöztek, megváltozott az értesítési címük vagy máshol szeretnék átvenni a szavazási levélcsomagot -, akkor jelezzék az NVI-nek.   

Pálffy Ilona közölte: ez utóbbi azért fontos, mert a népszavazás idején 17 ezren kérték a csíkszeredai konzulátusra a szavazási levélcsomagot, és 12 ezren nem vették át.   

A további 355 ezer választópolgárt, aki már letette az állampolgársági esküt, de még nem regisztrált, tájékoztatják a regisztráció módjáról, szintén az IM-rendelet elõírása alapján.   

Az NVI elnöke elmondta: a regisztráció 2013 nyarán kezdõdött, a 2014-es parlamenti választás idején 193 ezer volt a regisztráltak száma, a tavalyi népszavazáskor 274 ezren szerepeltek a választói jegyzékben, jelenleg pedig 294 ezren vannak. Augusztus 1-jétõl 7500 regisztrációs kérelem érkezett, ebbõl a fele számít újnak, a másik fele vagy megismételte a korábbi regisztrációs kérelmet, vagy az adatait módosította.   

Pálffy Ilona a magyarországi lakcímmel rendelkezõ, de a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok szavazási lehetõségeirõl szólva megjegyezte: a tervek szerint konzulátus nyílik Manchesterben és Edinburgh-ban.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »