Leváltották a lengyel pénzügyminisztert

Pawel Szalamacha pénzügyminiszter leváltását, valamint egy, Mateusz Morawiecki kormányfőhelyettes által irányított gazdasági szuperminisztérium létrehozását jelentette be szerda délutáni sajtóértekezletén Beata Szydlo lengyel kormányfő.

Szalamachát Mateusz Morawiecki jelenlegi kormányfőhelyettes, fejlesztési miniszter váltja a poszton – közölte Szydlo. Morawiecki egyúttal az összes gazdasági tárcát fogja felügyelni, a szuperminisztériumnak megfelelő, újonnan létrehozott Miniszterelnöki Tanács Gazdasági Bizottsága élén állva – jelentette be a miniszterelnök. Szerinte a változások „hatékonyabb koordinációt” fognak lehetővé tenni a kormány reformterveinek megvalósításában.

Egyensúlykeresés

Beata Szydlo aláhúzta: a változások megfelelnek a lengyel államigazgatás átszervezésére vonatkozó terveknek, melyek a kormányzó Jog és Igazságosság programjában szerepelnek.

A bejelentett változásokat az első kommentárok kozmetikázásnak minősítették. Szalamacha távozását a TVP Info közszolgálati hírtelevíziónak nyilatkozó Rafal Chwedoruk politológus professzor a kabineten belüli egyensúlykeresésként értelmezte, kevésbé fontosnak tartva a szakmai tényezőket.

Más szakértői kommentárok a leváltást a szerdai kormányülésen jóváhagyott, most a parlament elé kerülő jövő évi költségvetés összeállításával hozták kapcsolatba, valamint azzal a nagyszabású reformtervvel, amelyet Morawiecki mutatott be tavasszal, és amely az állami felügyelet erőteljesebb érvényesítését, valamint az uniós alapok minél hatékonyabb felhasználását feltételezi.

Emlegetik a keddi kabinetülésen jóváhagyott, szintén a parlament elé nyújtandó nagyszabású, több tízezer bérlakás építését célzó, Lakás plusz (Mieszkanie Plus) nevű kormányprogramot is, valamint a tavasszal már életbe lépett, 500 plusz elnevezésű családtámogatási programot), illetve a megvalósításukhoz szükséges eszközök biztosítását.

Megfigyelők szerint a 2017-es költségvetés összeállítása ebben a tekintetben „kommunikációs nehézségeket okozott” Szalamachának, mások viszont – köztük Marek Zuber közgazdász – úgy látják: a Szalamacha vezette tárca a nehéz elvárásoknak megfelelően állította össze a büdzsét. A jövő évi költségvetési terv az idei évre tervezettnél magasabb, 60 milliárd zlotyt (mintegy 14 milliárd euró) hiányt feltételez ugyan, ez mindazonáltal a GDP-hez viszonyítva (2,9 százalék) megfelel a maastrichti kritériumoknak.

Szakértők pozitívan értékelik az eddigi pénzügyminiszter által elkészített, a hatékonyabb adóbehajtást célzó lépéseket is.

A legtöbb kritika Szalamachát azért érte, mert a szeptemberben bevezetett, majd felfüggesztett kiskereskedelmi adó ügyében nem sikerült elkerülnie a konfliktust az Európai Bizottsággal.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »