Lett-magyar: ki nyeri a sebzett vadak csatáját?

Lett-magyar: ki nyeri a sebzett vadak csatáját?

A magyar labdarúgó-válogatott egy döntetlennel és egy vereséggel a háta mögött lép pályára október 10-én este a lett fővárosban. Rigáról ugyan nincs jó emléke a nemzeti együttesnek, mégis, ha a Storck-csapat életben akarja tartani a kijutással kapcsolatos halvány reményeit, el kell hoznia a három pontot. És ez nem lehetetlen feladat a több sebből vérző, és az évek óta az európai mezőny végén kullogó hazaiakkal szemben.

Ahogy azt Gera Zoltán a 2018-as vb-selejtező második mérkőzése után mondta, a futball nem mindig igazságos. Hiába nyújtott magas színvonalú játékot a magyar labdarúgó-válogatott október 7-én a Groupama Arénában, két védelmi hibának köszönhetően 3-2-es vereséget szenvedett Svájctól. Nincs idő azonban keseregni, ha a Storck-csapat életben akarja tartani a kijutással kapcsolatos halvány reményeit, Rigában le kell győznie Lettországot. És ez koránt sem megoldhatatlan feladat.

A Balti ország válogatottja egyelőre a csoport negyedik helyén áll egy Andorra elleni, idegenbeli győzelemnek köszönhetően, de a legutóbbi, Feröer szigetek elleni vereség már jelezte, nem elképzelhetetlen, hogy a sorozat végére még a katicának is több pontja lesz, mint az északiaknak. Erre szolgál bizonyítékul, hogy a legutóbbi Európa-bajnoki selejtezősorozatban a lettek csoportjuk hatodik helyén végeztek öt ponttal és mínusz tizenhármas gólkülönbséggel. Igaz, öt idegenben lejátszott találkozójuk közül csak a hollandok otthonából tértek haza pont nélkül.

Az ország futballtörténetét vizsgálva nem kell messzire visszanyúlni. Lettország 1939-től 1991-ig a Szovjetunió tagja volt, majd rabságából szabadulva, független nemzetként az 1996-os Eb-sorozatban debütált, és ahogy 2016-ban, úgy húsz éve is az ötödik helyen végzett. Négy évvel később, 2000-ben már komolyabb sikerek jöttek: Norvégiát 3:1-re, Görögországot 2:1-re verték idegenben, és negyedikként zártak a csoportban. A nagy áttörést 2004 hozta. Ekkor a lett nemzet focistái országuk legnagyobb futballeredményét érték el azzal, hogy utazhattak a portugáliai kontinenstornára – ahol nem is vallottak szégyent.

Két Cipruson játszott felkészülési tornán, és egy budapesti barátságos mérkőzésen is magyar siker született. A Verspakovskis-féle hidegzuhany előtt pedig tétmeccsen épp a hazai Eb-selejtezőn győztük le a letteket, 3-1-re.

Tényszerűen– Lettország a szeptember 15-ei FIFA-ranglistán a 95. helyen áll.– Keretük értéke 7,65 millió euró. Legértékesebb játékosuk a 28 évesen 1 millió euróra taksált Artjoms Rudnevs, aki korábban a Zalaegerszeget erősítette, most pedig a Bundesligában futballozik, az 1. FC Köln játékosa. „Nagy sajnálatunkra” ő sem játszhat ellenünk sérülés miatt a hétfői meccsen.

Vissza a jövőbe

Az október 10-i találkozóra kanyarodva elmondható, hogy a lettek biztosan nem a legerősebb tizenegyükkel futnak majd ki a pályára. A kétségbeejtő állapotokra korábban már utalt Marian Pahars szövetségi kapitány:

„Nagyon sok a sérült, nem igazán tudom, mitévő legyek. A nagy ligákban játszani teljesen más, nagyobb a nyomás, óriási az iram, ezáltal sajnos történhetnek ilyen sérülések. Artjoms Rudnevs mellett Aleksandrs Cauna, Deniss Rakels és Kaspars Dubra sem egészséges.” Utóbbi kiesése nagy veszteség, a 25 éves labdarúgó ugyanis jelenleg a nemzeti csapat egyik legjobb védője.

A Feröer szigetek elleni 2-0-s vereség után a megtizedelt csapat kapitánya, Kaspars Gorkss arról beszélt, hogy az előző meccsek eredményei miatt a két csapat sebzett vadként találkozik, így mindkét együttes az utolsó pillanatokig fog harcolni. Pahars pedig emlékeztetett arra, hogy az előző Eb-selejtezőkörben voltak olyan ellenfeleik, amelyek sokat birtokolták a labdát, pozíciós futballt játszva támadtak, ám ez lehetőséget adott nekik a kontrákra.

A magyar szövetségi kapitány, Bernd Storck óvatosan fogalmazott:

„Az elért eredményei ellenére nem rossz csapat a lett, vannak jó játékosai. Erős a védelmük, amelyet egy tapasztalt kapus irányít. Kompakt, szervezett játékra számítunk a hazaiaktól, ugyanakkor támadásban is veszélyesek, elsősorban a széleken, gyors játékosaik segítségével képesek megnehezíteni az ellenfél dolgát, erre alaposan fel kell készülnünk.”

A diplomatikusan megfogalmazott mondatok ellenére azonban nincs mese: kötelező a győzelem Lettországban.

A hétfőn 20.45-kor sorra kerülő találkozót PERCRŐL PERCRE követhetik az MNO-n, tartsanak velünk!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »