Létrejöhet a Habsburg Ottó Alapítvány

Habsburg Ottó hagyatékának gondozására alapítványt hoz létre a kormány, ha a parlament elfogadja Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes erre vonatkozó törvényjavaslatát.

A fideszes és a KDNP-s politikus egyéni képviselői indítványként nyújtotta be előterjesztését a parlamentnek. A javaslat értelmében az Országgyűlés hívná fel a kormányt az alapítvány létrehozására.

A feladatai közé tartozna Habsburg Ottó teljes hagyatékának egységes gyűjteménybe rendezése, gondozása, a hagyaték tudományos kutatásának elősegítése, külföldi országokban történő kiállításának koordinálása, Habsburg Ottó tevékenységének széles körű bemutatása, emlékének megőrzése, valamint tudományos kutató- és konferencia-központ működtetése.

Az alapítvány a hagyaték egységes gyűjteménnyé rendezésével, megóvásával és kutathatóságának biztosításával kapcsolatos feladatokat közfeladatként látná el, az ehhez szükséges pénzügyi fedezet biztosításáról pedig a költségvetési törvény rendelkezne.

A tervek szerint közhasznú jogállású alapítvány vagyonának biztosításáról a kormány gondoskodna.

Lázár János és Semjén Zsolt az alapítványról szóló törvényjavaslathoz kapcsolódva a Ház elé terjesztett egy másik indítványt is azzal a céllal, hogy a kormánynak lehetősége legyen – külön törvény rendelkezése alapján – alapítványt létrehozni, amire jelenleg nincs módja. Az így létrehozott alapítvány bejegyzésére speciális eljárási szabályokat határoznának meg. Így például a bíróságnak az alapítványt legkésőbb a kérelem benyújtásától számított húsz napon belül nyilvántartásba kellene vennie.
 

Habsburg Ottó 2011-ben, kilencvennyolc éves korában halt meg. IV. Károly fiát németországi otthonában, a Starnbergi-tó partján fekvő Pöckingben érte a halál.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »