Letöltendőt kapott az Astra tulajdonosa

Letöltendőt kapott az Astra tulajdonosa

Két bíró megvesztegetéséért jogerősen négy év és négy hónap börtönbüntetésre ítélték Dan Adamescut, a csődbe ment Astra biztosítótársaság volt tulajdonosát. 

astra adamescu_bDan Adamescu

A bukaresti legfelsőbb bíróság ítélete helybenhagyta a fővárosi ítélőtábla tavalyi első fokú ítéletét, amely szintén négy év és négy hónap szabadságvesztésre ítélte az üzletembert. Adamescut vétkesnek találták abban, hogy 20 ezer euró kenőpénzt adott két bírónak, akiknek csődeljárási ügyekben kellett dönteniük. Az üzletember nem az Astra, hanem más bajba jutott cégei számára hozandó kedvező ítéletek reményében vesztegette meg a bírákat.

A perben Iosif Armaş volt szociáldemokrata képviselő is vádlott volt, akit egy év és négy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek. A legsúlyosabb ítéletet Mircea Moldovan bíró kapta többrendbeli vesztegetés elfogadása miatt. Első fokon rekordnagyságúnak számító 22 év szabadságvesztésre ítélték. Most a legfelsőbb bíróság jelentősen enyhítette büntetését, de így is 12 év és két hónapot kell rácsok mögött töltenie.

Moldovan a bukaresti törvényszék bírájaként összesen mintegy 30 ezer lej értékben fogadott el pénzt és élelmiszereket, különböző tárgyakat, így szőnyeget és televíziót is. Hét alkalommal fogadott el törvénytelenül különféle adományokat, és cserében kedvező ítéleteket hozott. Az ügyben másik két bírót is több mint négy év szabadságvesztésre ítélték vesztegetés elfogadása miatt.

Az MTI emlékeztet: Adamescu ellen az Astra csődje miatt is vizsgálódik az ügyészség. Márciusban 857,3 millió lej értékű vagyonzárat rendeltek el ellene. Azzal gyanúsítják, hogy visszaélt tulajdonosi és cégvezetői hatáskörével, és több olyan döntést hozott 2011 és 2013 között, amelyek arra mutatnak: szándékosan csődbe akarta vinni a céget személyes anyagi haszna érdekében. A bukaresti táblabíróság áprilisban rendelte el jogerősen az Astra felszámolását. Krónika


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »