Letöltendő börtönt kértek Fürstékre

Letöltendő börtönt kértek Fürstékre

Börtönben letöltendő, kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést kért tegnap a Fővárosi Főügyészség Terézváros volt MSZP–SZDSZ-es önkormányzati képviselőire két Andrássy úti palota különösen nagy vagyoni hátrányt okozó értékesítése miatt. A Fürst György volt szocialista alpolgármester és tizennégy társa ellen a Fővárosi Törvényszéken ötödik éve zajló elsőfokú büntetőper vádbeszédében Rab Ferenc ügyész kifejtette: az Andrássy út 47. szám alatti lakóházat és ugyanott a 3. szám alatti műemléki épületet 2004-ben együttesen csaknem 580 millió forintért, versenyeztetés nélkül adták el magáncégeknek úgy, hogy azzal összesen több mint 400 milliós kárt okoztak. – Azok a képviselők, akik tizenkét évvel ezelőtt tudatosan, jogszabályok megsértésével megszavazták az eladásokat, társtettesként hűtlen kezelést követtek el, ezért szabadságvesztés kiszabása esetén indítványozom a bíróságnak, hogy a börtönbüntetés mértékének megállapításakor a középmértéket vegye figyelembe – mondta az ügyész. Szerinte a vádlott képviselők a közvagyont károsították meg, és visszaéltek a közbizalommal, ezért a közügyektől való eltiltásukat is indítványozta.

Rab Ferenc a bíróságon meghallgatott több ingatlanszakértő munkája közül egyet fogadott csak el hitelesnek, s ennek alapján az ügyben módosította a közös vádirati tényállást, és csökkentette az eredetileg számított kártételt több százmillióval, s így a kiszabható büntetéseket évekkel.

Az ügyész szerint elfogadhatatlan a vádlottak védekezése, hogy ők tulajdonosokként jártak el, nem „idegen” vagyonnal rendelkeztek. – A közvagyon az önkormányzaté, a képviselő-testület pedig azzal rendelkezik. Az sem lehet kifogás, hogy nem ismerték a lakásrendeletüket – húzta alá az ügyész. Kimutatta: a pályáztatás mellőzése jogtalan volt, a verseny és a nyilvánosság pedig magasabb bevételhez juttathatta volna Terézvárost.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »