Letette hivatali esküjét Cherecheş, majd visszavitték a börtönbe

Letette hivatali esküjét Cherecheş, majd visszavitték a börtönbe

Letette hivatali esküjét Cătălin Cherecheş, Nagybánya előzetes letartóztatásban levő polgármestere, akit hétfőn a szamosújvári börtönből kísértek rendőrök az önkormányzati ülésre. 

cheesku_b

A délelőtt 11 órakor kezdődő eskütétel alkalmából a hivatal előtt mintegy százan fejezték ki szolidaritásukat a polgármesterrel, akit a ceremónia után visszavittek a börtönbe. „Cherecheş ne feledd, Nagybánya a tied!”, „Engedjétek szabadon a polgármesterünket!” – skandálták többek közt a szimpátiatüntetés résztvevői.

A választások után egyébként Cherecheş azt is kérte, hogy a nagybányai ortodox katedrálisban tehesse le a hivatali esküt, ezt azonban elutasították. Cherecheşt a korrupcióellenes ügyészség vette őrizetbe április végén többrendbeli megvesztegetés elfogadása gyanújával.

cheeskutunt_bSzimpátiatüntetés övezte a polgármester eskütételét

Előzetes letartóztatásba helyezték, így a börtönből nyerte meg a június 5-i önkormányzati választáson sorozatban második polgármesteri mandátumát. Győzelme meggyőző volt, megkapta a nagybányai választók több mint 70 százalékának a szavazatát.

A júniusi választások után négy honatya egy törvénytervezetet terjesztett be a parlamentben, amelynek értelmében kifizettetnék az előre hozott választások költségét az olyan polgármesterekkel, akiket bírósági ítélet akadályoz meg mandátumuk kitöltésében. Ez főleg azért merült fel, mert alig egy héttel a választások után Déva frissen újraválasztott polgármesterét hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság, miután korrupcióért kapott már négyéves felfüggesztett börtönbüntetést.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »