Letette hivatali esküjét a „Krokodil” Zimbabwéban

Letette hivatali esküjét a „Krokodil” Zimbabwéban

Letette hivatali esküjét Emmerson Mnangagwa új zimbabwei elnök pénteken a hararei nemzeti stadionban ünneplő tömeg előtt.

A 75 éves Mnangagwát a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió – Hazafias Front (ZANU-PF) kormánypárt jelölte az államfői tisztségre azután, hogy Robert Mugabe, az ország előző vezetője egy katonai puccsot követően lemondott. Mnangagwa november elejéig az ország alelnöke volt, de Mugabe menesztette ebből tisztségéből – írja az MTI.

A Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) kormányközi szervezet pénteken hangsúlyozta: kész szorosan együttműködni a jövendőbeli vezetővel és kormányával. A tizenhat tagországgal rendelkező szervezetet soros elnöke jelenleg a Dél-afrikai Köztársaság.

A ravaszsága és könyörtelensége miatt „Krokodil” ragadványnéven is emlegetett, 75 éves Mnangagwa a hadsereg és több befolyásos, háborús veteránokat tömörítő szervezet támogatását élvezi. A Mnangagwát és elnökségét támogató híveit, Team Lacoste-ként emlegetik, a Lacoste ruhamárkának krokodilt ábrázoló logója miatt.

http://mno.hu/

Robert Mugabe azóta állt az ország élén, hogy Zimbabwe 1980-ban kivívta függetlenségét. Kedden a hadsereg és a kormányzó Zimbabwe Afrikai Nemzeti Uniója – Hazafias Front (ZANU-PF) nyomására lemondásra kényszerült.

Mint megírtuk, a közelmúltban Mugabe menesztette Mnangagwát az alelnöki pozícióból, és Gucci Grace gúnynéven elhíresült feleségét akarta utódjaként látni. Ezt követően döntött úgy a hadsereg, hogy átveszi az ország irányítását. A harminchét éves állam ezzel története első államcsínyét élte át, és csatlakozott az afrikai országok többségéhez: a kontinensen Zimbabwével együtt már harminchét ma is létező államalakulatban zajlott le sikeres vagy sikertelen puccskísérlet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »