Letelepedési kötvényekkel seftelő vállalkozó foglat helikopteres utat Habonynak

Letelepedési kötvényekkel seftelő vállalkozó foglat helikopteres utat Habonynak

Bizonyára teljesen véletlen, hogy Habony Árpád és aktuális barátnője, Nagy Boglárka nevére, pont az a hongkongi bankárnak foglalt le egy 45 perces, 26 500 hongkongi dollárba (977 ezer forintba) kerülő helikopteres városnézést, aki a magyar befektetési kötvényeket áruló cégek sorában legnagyobb, offshore hátterű vállalkozás egyik tulajdonosa – derítette ki a 444.hu.

A stricirokokó stílusban öltözködő Habony ebben az esetben sem szerénykedett. A lap kiderítette, hogy a Heliservices nevű hongkongi cégnek ez az egyik legdrágább városnéző csomagja. Az út különlegessége abban áll, hogy ez egy privát út, a pilótán kívül senki sincs a helikopter fedélzetén, nem kell idegenekkel osztozkodni az élményekben. A felárat nyilván azok fizetik meg, akik nem akarják, hogy mások is tudomást szerezhessek méregdrága kirándulásukról.

Habonynak azonban nem jött be a terve. Az utazásszervező cég ugyanis rosszul állította be a honlapját, így az oda felkerült adatok bárki által elérhetőek az interneten.

Bizonyára teljesen véletlen, hogy a Habony nevére szóló foglaláshoz, pont annak a Jonathan Channak a nevét és email címét adták meg, aki a legtöbb magyar letelepedési kötvényt értékesítő offschore hátterű, VAL Consulting nevű cég egyik igazgatója.

A letelepedési kötvények árusítása kezdetektől fogva értelmezhetetlen pénzpazarlásnak tűnt, hiszen abból nem a magyar állam, hanem féltucat offshore-cég húz valódi hasznot. A gyanús rendszer kivizsgálását azonban a Fidesz minden áron akadályozni próbálja. Az egész ötlet amúgy Rógán Antalhoz köthető.

A rendszer elviekben arra épül, hogy Unión kívüli üzletemberek öt évre pénzt adnak kölcsön a magyar államnak, amiért az cserébe letelepedési engedélyt ad nekik, így fél év elteltével szabadon mozoghatnak és üzletelgethetnek az EU-s piacon.

Ezt követően viszont a magyar állam visszafizeti a jelenleg legalább 300 ezer eurót jelentő kölcsönt, ráadásul kamatostul. Viszont nem is ez a rendszer valódi érdekessége, hanem az, hogy a szerződéseket direkt erre a célra létrehozott, offshore-hátterű közvetítő cégek intézik, akik óriási haszont, darabonként 29 ezer eurót keresnek a kölcsönökön. Ehhez jön még az akár 45 ezer eurós közvetítői költség is a befektetőtől, majd az összegeken lévő állami kamat is náluk csapódik le, nem a külföldi befektetőknél. Tehát ezek az offshore-cégek minden egyes letelepedési kötvény után tízmilliós hasznot zsebelnek be. Ebből a pénzből pedig bőven juthat közel egymillió forintba kerülő privát helikopterezésre.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »