Letartóztatták a Sky News-riportban szereplõ állítólagos fegyvercsempészeket

A Bukaresti Táblabíróság péntek este elrendelte a Sky News brit tévécsatorna riportjában a múlt héten bemutatott állítólagos erdélyi fegyverkereskedőket – írja az Agerpres. A gyanúsítottak fellebbezhetnek a letartóztatás ellen.

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség csütörtök este vette őrizetbe Szántó Mihai Aurel Az ügyészek szerint a három gyanúsított bűnszervezetet hozott létre, megszegte a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat, és valótlanságokat állított a Sky News romániai fegyvercsempészeket bemutató filmjében.

A DIICOT már korábban megállapította, hogy a Sky News tényfeltáróként bemutatott riportja nem támaszkodott valódi tényekre. A brit újságírók kezdeményezésére a szereplők valótlan információkat közöltek, és ezért pénzt kaptak. Ezt egyébként az egyik gyanúsított kihallgatásakor be is vallotta az ügyészeknek, ám azt állította: a Sky News munkatársai azt mondták nekik, hogy fikciós filmet forgatnak.

Az ügyészség vizsgálata nyomán kiderült, hogy a Sky News által tolmácsként foglalkoztatott Aurelian Szanto vadász barátait szervezte be a fegyverkereskedő szerep eljátszására a brit h1rcsatorna riporterei által elkészített forgatókönyv alapján. A DIICOT szerint a fegyverkereskedő szerepét eljátszó férfiak rendezői utasításra beszéltek románul, noha magyar anyanyelvűek.

A vádhatóság szerint a riportban bemutatott fegyvereket törvényesen tartották tulajdonosaik. Ezek többsége vadászfegyver volt; az egyetlen bemutatott harci fegyver pedig egy gyűjteményből származott. Az utóbbi tulajdonosa azzal sértette meg a fegyverekre vonatkozó szabályokat, hogy kölcsönadta, és engedte, hogy elszállítsák a fegyver őrzésének bejelentett helyéről.

Az ügyészség megállapította, hogy a csatorna filmje nemzetközi ellenérzéseket váltott ki Romániával szemben és nemzetbiztonsági kockázatot jelentett.(agerpres, hírszerk)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »