Letartóztatták a pszichiátert – DNA-eljárás a Hexi-ügyben

Letartóztatták a pszichiátert – DNA-eljárás a Hexi-ügyben

Harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte a bukaresti törvényszék szerda este az illegális gyógyszerkísérletek elvégzésével gyanúsított aradi pszichiátert, a döntés nem jogerős – közölte az Agerpres hírügynökség. 

gyogyszerteszt-800x500_b

Delia Marina Podeát – az aradi megyei sürgősségi kórház pszichiátriai osztályának vezetőjét, illetve a Vasile Goldiş Nyugati Egyetem oktatóját – azzal gyanúsítják, hogy pácienseit sokszor tudtukon kívül törvénytelen gyógyszertesztbe vonta be, amelynek során például aláírást és diagnózist is hamisított.

A Mediafax hírügynökség szerint a bukaresti ügyészek szerdán mintegy hatvan személyt – pácienseket és rokonaikat – hallgattak ki Aradon. Több hozzátartozó az ügyészségről való távozásakor a sajtónak úgy nyilatkozott: csak most értette meg, hogy az érintett páciens miért viselkedett furcsán, miután kezelésen vett részt a pszichiátrián.

A betegek állítólag rosszullétre, szédülésre panaszkodtak, és nagyfokú izgalom jellemezte őket, holott a kapott gyógyszereknek épphogy nyugtató hatásúnak kellett volna lenniük. Sokan arról is beszámoltak, hogy teljesen megváltozott hozzátartozójuk viselkedése. A kihallgatott személyek többsége azt is elmondta: egyszer sem kérték beleegyezésüket abba, hogy rokonuk gyógyszerkísérletben vehessen részt. A visszaélés nyomán sokan kereset benyújtását tervezik.

A legfőbb ügyészség kedd délután hallgatta ki az aradi pszichiátert, akit még aznap este huszonnégy órára őrizetbe vettek. A törvénytelen gyógyszerkísérletek kapcsán a vádhatóság több megyében is nyomoz: értesülések szerint az ügyben országszerte ötven pszichiáter szakorvos és rezidens érintett, a teszteken pedig több ezer páciens vehetett részt.

A főügyészség kedden Bukarestben, Arad, Kolozs, Konstanca és Dolj megyében, valamint öt, egészségügyi szolgáltatást nyújtó cégnél végzett házkutatást, összesen 26 helyszínen, ugyanakkor további 31 – Erdélyben Kolozs, Brassó, Maros, Szeben és Temes megyei – egészségügyi intézményben és a teszteket engedélyeztető Országos Gyógyszerügynökségnél foglaltak le bizonyítékként szolgáló okiratokat.

Eközben fejlemény történt a Hexi Pharma-ügyben is: a fertőtlenítőszer-gyártó cég és vezetője ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) is bűnvádi eljárást indított, a vádhatóság a feltételezett pénzmosás, csúszópénzadás és hivatali visszaélés kapcsán nyomoz. A DNA csütörtök reggel kihallgatta – a május vége óta házi őrizetben lévő – Flori Dinut, a cég vezérigazgatóját, aki az ügyészség épületéből való távozásakor nem nyilatkozott a sajtónak.

Az ügyészség ugyanakkor a néhány hete autóbalesetben elhunyt tulajdonos, Dan Condrea feleségét, a társaság alkalmazottjaként a nő testvérét, a Hexi Pharma ügyvédjét és a gyártóval szerződéses viszonyban álló cégek vezetőit is kihallgatta. A Hexi Pharma ellen annak nyomán indult néhány hete ügyészségi vizsgálat, hogy a Gazeta Sporturilor sportnapilap feltárta: a társaság hétszeresen felhígított fertőtlenítőszert adott el romániai kórházaknak a piaci árhoz képest tízszer magasabb áron.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »