Letartóztatják a török puccsistákat

Máris megkezdődtek a letartóztatások Törökországban a péntek éjjeli puccskísérlettel összefüggésben. Erdoğan korábban úgy nyilatkozott, hogy végre megtisztíthatja a hadsereget a reakciós elemektől.

Magyar Menedék - Tepe

Összesen 1563 embert, köztük magas rangú katonatiszteket vettek őrizetbe a péntek éjjeli puccskísérlet nyomán. A CNNTürk szerint négy tábornok és huszonkilenc ezredes van a letartóztatottak között – az egyikük Ekrem Çağlar, a puccsot elkövető 3. hadsereg dandártábornoka. Bekir Bozdağ igazságügyminiszter közölte, hogy az államügyészek mind a 81 provinciában nyomozást indítottak a puccskísérlettel kapcsolatban. A legtöbb letartóztatás Ankarában és Isztambulban történt, de Törökország sok más részén is.

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő szerint várható volt egy katonai puccskísérlet Törökországban, Recep Tayyip Erdoğan török elnököt korábban már figyelmeztették is erre az eshetőségre. A szakértő az M1 aktuális csatornán szombaton azt mondta, évek óta szerveződhetett a puccskísérlet, hiszen a tiszteknek alaposan tesztelniük kellett, kiket tudnak bevonni.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »