Leszakadt az ég, esővízben úszik a főváros

Leszakadt az ég, esővízben úszik a főváros

A délután rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű eső nehezen tud elszivárogni az utakról, emiatt az autós és a közösségi közlekedésben is fennakadások vannak Budapest-szerte. A BAH-csomópontnál például csak egy sáv járható, a csatornákból pedig 1,5 méter magasra tör fel a víz. Sok mentési munkájuk akadt a tűzoltóknak is.

Komoly fennakadásokat okozott a főváros közlekedésében a heves eső és vihar: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint minden útvonalon lelassult a forgalom, a BKK járatai is megnövekedett menetidővel közlekednek.
Kedvezőtlen az időjárás a BKK-nak

Már amelyik közlekedik, ugyanis a BKK arról is tájékoztatott, hogy a 60-as villamos helyett pótlóbusz közlekedik a Svábhegy és a Széchenyi-hegy között, korábban pedig egy időre le kellett állítani az 50-es villamost a Villanytelep és a Szarvas csárda tér között "a kedvezőtlen időjárás miatt". A Libegő a vihar miatt nem üzemel.

Az Origo tudósítója szerint kritikus a helyzet a fővárosban például a BAH-csomópontnál, ahol csak egy sáv járható, mert a többin áll a víz. Az úttesten sok helyütt 30 centis víz áll, illetve az elfolyni nem tudó víz a csatornákból bugyog vissza, nem ritkán 1-1,5 méteres magasságba is fellövelve.

A kora délutáni felhőszakadás után számos bejelentés érkezett a fővárosi katasztrófavédelemhez is: főleg a XVIII. és XIX. kerületből, illetve a szomszédos Vecsésről, továbbá a budai oldalon a XI. és a XII. kerületekből: ezeken a területeken okozott nagy gondot a csapadék és a vele járó szél.

Családi és társasházak pincéjében, garázsában álló esővíz eltávolításához, aluljáró alatt rekedt gépkocsi mentéséhez, leszakadt villanyvezetékekhez, veszélyesen megdőlt fákhoz kaptak riasztást a fővárosi hivatásos tűzoltók.

A vecsési Achim András utcában teljesen elmerült a vízben egy gépkocsi az aluljárónál. A kocsiban a tűzoltók kiérkezésére már nem tartózkodott senki. Ugyancsak Vecsésen, a Lincoln úton a vasúti aluljáróban áll mintegy másfél méter magasan a víz.

(Origó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »