Lesz egy B-tervük a németeknek

Terv készül a német szövetségi kormányban arra az esetre, ha kudarcba fulladna a menekültválság közös kezeléséről kötött EU–Törökország megállapodás végrehajtása – írta egy nem nyilvános pénzügyminisztériumi dokumentumra hivatkozva a Der Spiegel című német hírmagazin.

A lap szombati számából a Spiegel Online hírportálon pénteken ismertetett beszámoló szerint a pénzügyminisztérium álláspontját rögzítő dokumentumban a tárca Európa-ügyi osztályának munkatársai kiemelték: teljesen kiszámíthatatlan, hogy miként alakulnak a belpolitikai fejlemények Törökországban, ezért nem lehet kizárni, hogy intézkedésekre lesz szükség „európai szinten”.

Már most sem zavartalan a menekültek visszaszállítása Görögországból Törökországba – tették hozzá, hangsúlyozva: amennyiben bukik a megállapodás, az uniós határvédelmi ügynökségnek (Frontex) „megbízhatóan védenie kell” a görög–török uniós külső határt.

Ellenőrzés a svájci és francia határra is

Az EU területére illegálisan belépő embereket, illetve azokat a menekülteket, akiktől humanitárius okok miatt nem lehet megtagadni a belépést, „a határhoz közeli gyűjtőtáborokban” kell elhelyezni, és regisztrációjuk után „kvóták alapján” szét kell osztani őket a tagállamok között – áll a dokumentumban. Továbbá szükséges biztosítani „Görögország teljes körű együttműködését, pénzügyi nyomásgyakorlással is”, különben annak veszélye fenyeget, hogy csak a Nyugat-Balkánon lehet kialakítani egy védhető, „tartható határvonalat”.

A dokumentumban az is olvasható, hogy a „migrációs útvonalak átrendeződése” esetén megfontolandó a határellenőrzés kiterjesztése az Ausztriával közös határ mellett a svájci és a francia határra is. A tárca munkatársai hozzátették: a megállapodás bukása esetén a külső határok védelmét és a menekültek visszafogadását tekintve növekedik a harmadik országok – vagyis nem uniós tagállamok – jelentősége. „Együttműködési készségüket és képességüket pénzügyi eszközökkel lehet erősíteni” – vetették fel a pénzügyminisztériumban a Der Spiegel beszámolója szerint

Korábban azt mondták, nem kell B-terv

A német kormány képviselői eddigi nyilatkozataikban azt hangsúlyozták, hogy a megállapodás végrehajtása halad tovább, függetlenül a törökországi belpolitikai fejleményektől, és nincs szükség B-terv kidolgozására.

Az EU–Törökország megállapodás alapján vissza kell küldeni a Törökországból a görög szigetekre március 20-a óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. Uniós tagországok cserébe, a tehermegosztás jegyében – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

A megállapodás egyebek mellett arról is rendelkezik, hogy felgyorsítják a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról 2013-ban kezdett tárgyalásokat. Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a vízummentességet, de Ankara nem teljesítette az EU 72 feltételének mindegyikét.
Az Európai Bizottság augusztus 18-án frissített kimutatása szerint a megállapodás életbe lépése óta Görögországból Törökországba 482 embert szállítottak vissza, és uniós tagországok összesen 1069 szíriai menekültet vettek át Törökországtól, a legtöbbet – 437-et – Németország.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »