Lesz-e következménye Kroes offshore-ozásának?

Egyelőre ezt még nem tudni, minden erre vonatkozó kérdést hárított a bizottság szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az Európai Bizottság nem tudott erről az egészről, Neelie Kroes tegnap értesítette Jean-Claude Junckert – mondta Margaritis Schinas, az Európai Bizottság szóvivője a csütörtök délben kezdődött sajtótájékoztatóján. A volt biztosnak részletes beszámolót kell eljuttatnia az Európai Bizottság elnökének. Nincs konkrét határideje annak, hogy Kroesnek meddig kell válaszolnia Juncker megkeresésére, a bizottságnak viszont meg kell ismernie a konkrét tényeket, ez alapján dönt a továbbiakról. Ennek megfelelően az ügy részleteire vonatkozó kérdésekre sem válaszolt.

Neelie Kroes nem tisztelte a szabályokat és nem szólt a bizottságnak arról, hogy offshore-cégben igazgató – tette hozzá Schinas, de arra a kérdésre nem válaszolt, lesz-e vizsgálat. Hárította, hogy mik lehetnek a következményei Kroes ügyének vizsgálatának – például megvonják-e Kroes uniós szerepvállalásáért kapott nyugdíját.

Elmondása szerint nincs olyan titkosszolgálata az EB-nek, amelynek révén ezen információkat megszerezhették volna korábban, csak abban bízhattak, hogy Kroes igazat mond. A volt biztost még meghallgatásakor jól informálták arról, hogy ilyen szerepvállalását be kell vallja, mégsem tette meg.

– Aki a bizottság tagjának jelentkezik, olyan ember kell legyen, akit nem hagy cserben a memóriája

– mondta mosolyogva Schinas. Kérdésre válaszolva a szóvivő azt mondta, a Juncker-bizottság erősen dolgozik az adóelkerülés ellen, és ezt várja el minden európai bürokratától is. Továbbra is azon lesznek, hogy szigorítsanak az adóelkerülés szankcióin és megelőzzék a jelenséget.

Ez derült ki szerdán

Neelie Kroes neve a magyaroknak is ismerősen csenghet, hiszen uniós biztosként sokszor acsarkodott a magyar kormánnyal (főleg a médiatörvény elfogadása idején). A szerda este nyilvánosságra hozott Bahama-iratokból most kiderült, hogy 2000 és 2009 között a Mint Holdings Ltd. nevű cég egyik igazgatója volt.

Ezen tisztségéről EU-s munkája során be kellett volna számolnia, de nem tette meg. Az ICIJ-vel ügyvédje útján közölte: 2002-ben kiszállt a cégből, de egy adminisztrációs hiba miatt továbbra is igazgatóként szerepelt a nyilvántartásban, erről pedig nem tudott, így jóhiszeműen járt el, amikor nem jelezte az érdekeltséget. Hozzátette, hogy vállalja a felelősséget a hibáért, és tájékoztatja az ügyről Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság mostani elnökét.

A friss kiszivárogtatásnak brit és magyar szála is van – egy jelenlegi brit miniszter és egy kormányközeli magyar milliárdos is szerepel az iratokban. Utóbbiról bővebben itt olvashat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »